Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1078810

Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj


Vugrinec, Jurica
Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1078810 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj
(Analysis of limiting factors in potato production in Croatia)

Autori
Vugrinec, Jurica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Pospišil, Milan

Ključne riječi
krumpir, stanje, problemi u proizvodnji, tehnologija proizvodnje
(potato, state of production, production technology)

Sažetak
U radu su opisani stanje u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj i problemi koji prate ovu proizvodnju, te predložena moguća rješenja. Najznačajnija tržišno orijentirana proizvodnja krumpira u kontinentalnom dijelu Hrvatske smještena je na području Međimurja (Belica), Like i Slavonije, a u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) prema podacima Državnog zavoda za statistiku proizvedeno je 175.328 tona, uz prosječan prinos od 18, 12 t/ha. S ovako niskim prinosima u vrlo smo nepovoljnom odnosu prema državama s visokima prinosima (Njemačka 41, 89 t/ha, Nizozemska 42, 04 t/ha, Francuska 41, 25 t/ha, Belgija 41, 20 t/ha) koje su i najveći proizvođači krumpira u EU. Većine proizvodnje krumpira odvija se na OPG- ima koja su više ili manje specijalizirana za proizvodnju krumpira, ali imaju niz problema kao što su: usitnjenost poljoprivrednih površina, niska tehnička opremljenost, neadekvatna tehnologija proizvodnje, neadekvatna skladišta i nedostatak preradbenih kapaciteta, visoki proizvodni troškovi, niska otkupna cijena krumpira i problem naplate, nepovoljni vremenski uvjeti, te slaba educiranost proizvođača. Moguća rješenja za navedene izazove treba tražiti u okrupnjavanju proizvodnih površina (komasacija), kontinuiranom ulaganju u novu mehanizaciju i sustave za navodnjavanje, izgradnju novih preradbenih kapaciteta i skladišta, udruživanju proizvođača, boljoj organizaciji i obrazovanju poljoprivrednih proizvođača. Uz odabir adekvatnih sorata koje traže supermarketi, odnosno potrošači, prave konkurentnosti neće biti bez povećanja prinosa po hektaru, što se može postići uz suvremenu tehnologiju proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milan Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vugrinec, Jurica
Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vugrinec, J. (2020) 'Analiza limitirajućih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vugrinec, Jurica}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {krumpir, stanje, problemi u proizvodnji, tehnologija proizvodnje}, title = {Analiza limitiraju\'{c}ih faktora u proizvodnji krumpira u Hrvatskoj}, keyword = {krumpir, stanje, problemi u proizvodnji, tehnologija proizvodnje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vugrinec, Jurica}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {potato, state of production, production technology}, title = {Analysis of limiting factors in potato production in Croatia}, keyword = {potato, state of production, production technology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font