Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1078802

Uspješnost sterilizacijskih postupaka prilikom uvođenja lijeske (Corylus avellana) u in vitro kulturu


Mrkonjić, Klara
Uspješnost sterilizacijskih postupaka prilikom uvođenja lijeske (Corylus avellana) u in vitro kulturu, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1078802 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uspješnost sterilizacijskih postupaka prilikom uvođenja lijeske (Corylus avellana) u in vitro kulturu
(Success of sterilization procedures during the introduction of hazelnut (Corylus avellana) into in vitro culture)

Autori
Mrkonjić, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2020

Stranica
20

Mentor
Anita Bošnjak Mihovilović

Ključne riječi
lijeska, sterilizacija, mikropropagacija, in vitro
(hazelnut, sterilization, micropropagation, in vitro)

Sažetak
Visoki stupanj kontaminacije početnog biljnog materijala jedna je od glavnih prepreka mikropropagacije lijeske za proizvodnju sadnica. Cilj ovog istraživanja bilo je utvrditi uspješnost sterilizacijskih postupaka pri uvođenju lijeske u kulturu tkiva. Istraživanje je obuhvatilo dva genotipa: genotip samonikle lijeske s lokacije Maksimir te lijeske sorte ˝Rimski okrugli˝ iz voćnjaka u Petrinji. Kao sterilizant korištena je otopina Izosana u koncentracijama 3%, 4% i 5% uz dodatak deterdženta Tween 20 te različitog trajanja sterilizacije: 20, 30 i 40 minuta. Sterilizacija je uspješno obavljena kod genotipa lijeske s lokacije Maksimir, u svim tretmanima, sa zanemarivo malim postotkom kontaminacije u tretmanu s najnižom koncentracijom sterilizanta i najkraćim trajanjem iste. Kod sorte ˝Rimski okrugli˝ uočen je trend smanjenja kontaminiranosti s produženjem trajanja sterilizacije. Nekroza eksplantata je zabilježena kod svih tretmana na sorti ˝Rimski okrugli˝. Eksplantati samonikle lijeske s lokacije Maksimir tretirani Izosanom koncentracije 4% i vremenom sterilizacije 20 minuta jedini nisu nekrotizirali. Početni razvoj eksplantata u potpunosti je ovisio o genotipu pri čemu je genotip lijeske s lokacije Maksimir značajno bolji od sorte ˝Rimski okrugli˝ s lokacije u Petrinji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Bošnjak Mihovilović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mrkonjić, Klara
Uspješnost sterilizacijskih postupaka prilikom uvođenja lijeske (Corylus avellana) u in vitro kulturu, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mrkonjić, K. (2020) 'Uspješnost sterilizacijskih postupaka prilikom uvođenja lijeske (Corylus avellana) u in vitro kulturu', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrkonji\'{c}, Klara}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {lijeska, sterilizacija, mikropropagacija, in vitro}, title = {Uspje\v{s}nost sterilizacijskih postupaka prilikom uvo\djenja lijeske (Corylus avellana) u in vitro kulturu}, keyword = {lijeska, sterilizacija, mikropropagacija, in vitro}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrkonji\'{c}, Klara}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {hazelnut, sterilization, micropropagation, in vitro}, title = {Success of sterilization procedures during the introduction of hazelnut (Corylus avellana) into in vitro culture}, keyword = {hazelnut, sterilization, micropropagation, in vitro}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font