Pregled bibliografske jedinice broj: 1078767
Razvoj eno-gastronomske turističke destinacije
Razvoj eno-gastronomske turističke destinacije // 55 Croatian and 15 International Symposium on Agriculture / Mioč, Širić (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 114-118 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1078767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj eno-gastronomske turističke destinacije
(Development of wine and gastronomic tourist
destination)
Autori
Sudarić, Tihana ; Zmaić, Krunoslav ; Čepo, Vinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
55 Croatian and 15 International Symposium on Agriculture
/ Mioč, Širić - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 114-118
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
eno-gastronomija ; destinacija ; Slavonija i Baranja ; ruralni turizam
(gastronomy ; wine ; destination ; Slavonia and Baranja ; rural tourism)
Sažetak
Cilj rada je prepoznati i analizirati ponudu Slavonije i Branje kroz enofilski i gastronomski turizam. Anketni uzorak obuhvatio je 24 ispitanika, ruralna turistička subjekta koji u svojoj ponudi imaju hranu. Ispitanici smatraju da je Slavonija i Baranja prepoznata po svojoj eno-gastronomskoj ponudi, ali da je nedovoljno valorizirana i promovirana iako je već dugi niz godina sastavni dio Strategije razvoja turizma (MINT 2013). Od ukupnog broja ispitanika, 83, 3% smatra kako je eno- gastronomija osnovni motiv dolaska u ruralnu sredinu, te 46% ispitanika najvećim dijelom sami proizvode sastojke za pripremu hrane. Komplementarnost usluga u ruralnom turizmu je neophodna kako bi posjetitelji doživjeli određenu destinaciju kroz razvoj tradicionalnog graditeljskog izričaja, regionalnih običaja, lokalne kulture kao i eno-gastronomskog nasljeđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek