Pregled bibliografske jedinice broj: 1078595
Oplemenjivanje pšenice na njenu nutritivnu vrijednost
Oplemenjivanje pšenice na njenu nutritivnu vrijednost // Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 101-102 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1078595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oplemenjivanje pšenice na njenu nutritivnu
vrijednost
(Wheat breeding for nutritional quality)
Autori
Grubišić, Sanja ; Rebekić, Andrijana ; Guberac, Sunčica ; Orkić, Vedran ; Petrović, Sonja ; Vila, Sonja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 101-102
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
skrivena glad ; biofortifikacija ; mikroelementi ; antinutrijenti
(hidden hunger ; biofortification ; microelements ; antinutrients)
Sažetak
Pšenica se smatra najznačajnijom žitaricom u svijetu jer se najčešće koristi za proizvodnju kruha. Osim toga pšenica je osnovna hrana velikom dijelu svjetske populacije te samim tim unos hranjivih tvari u organizam ljudi značajno ovisi o nutritivnoj vrijednosti zrna pšenice. Trenutno u svijetu preko tri milijarde ljudi ima zdravstvenih problema zbog nedostatka mikronutrijenata (Fe, Zn, Se, I, Cu i drugi) u svakodnevnoj prehrani. Taj problem je izrazito naglašen u zemljama u razvoju i pogađa sve dobne skupine, a osobito su tom riziku izložene žene i djeca. Uz to, u posljednje vrijeme sve je više istraživanja koja ukazuju na nedostatak određenih mikronutrijenata u prehrani ljudi u razvijenim zemljama. Povećanje sadržaja mikronutrijenata u zrnu pšenice može se postići agronomskom i genetskom biofortifikacijom. U prošlosti su najčešći ciljevi oplemenjivanja pšenice bili kreiranje genotipova s većim prinosom, genotipova s povećanom otpornošću na polijeganje te povećanom otpornošću na bolesti. No, u posljednje vrijeme, s obzirom na problem nedostatka mikronutrijenata u prehrani velikog broja ljudi, kreće se u oplemenjivanje pšenice s ciljem kreiranja zrna s povećanom nutritivnom vrijednošću, što je izuzetno zahtjevan posao s obzirom na nasljednost tih svojstava i kompleksnost genoma pšenice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Sonja Vila
(autor)
Vedran Orkić
(autor)
Sunčica Kujundzić
(autor)
Sonja Petrović
(autor)
Sanja Grubišić
(autor)
Andrijana Rebekić
(autor)