Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1078595

Oplemenjivanje pšenice na njenu nutritivnu vrijednost


Grubišić, Sanja; Rebekić, Andrijana; Guberac, Sunčica; Orkić, Vedran; Petrović, Sonja; Vila, Sonja
Oplemenjivanje pšenice na njenu nutritivnu vrijednost // Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 101-102 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1078595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oplemenjivanje pšenice na njenu nutritivnu vrijednost
(Wheat breeding for nutritional quality)

Autori
Grubišić, Sanja ; Rebekić, Andrijana ; Guberac, Sunčica ; Orkić, Vedran ; Petrović, Sonja ; Vila, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 101-102

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
skrivena glad ; biofortifikacija ; mikroelementi ; antinutrijenti
(hidden hunger ; biofortification ; microelements ; antinutrients)

Sažetak
Pšenica se smatra najznačajnijom žitaricom u svijetu jer se najčešće koristi za proizvodnju kruha. Osim toga pšenica je osnovna hrana velikom dijelu svjetske populacije te samim tim unos hranjivih tvari u organizam ljudi značajno ovisi o nutritivnoj vrijednosti zrna pšenice. Trenutno u svijetu preko tri milijarde ljudi ima zdravstvenih problema zbog nedostatka mikronutrijenata (Fe, Zn, Se, I, Cu i drugi) u svakodnevnoj prehrani. Taj problem je izrazito naglašen u zemljama u razvoju i pogađa sve dobne skupine, a osobito su tom riziku izložene žene i djeca. Uz to, u posljednje vrijeme sve je više istraživanja koja ukazuju na nedostatak određenih mikronutrijenata u prehrani ljudi u razvijenim zemljama. Povećanje sadržaja mikronutrijenata u zrnu pšenice može se postići agronomskom i genetskom biofortifikacijom. U prošlosti su najčešći ciljevi oplemenjivanja pšenice bili kreiranje genotipova s većim prinosom, genotipova s povećanom otpornošću na polijeganje te povećanom otpornošću na bolesti. No, u posljednje vrijeme, s obzirom na problem nedostatka mikronutrijenata u prehrani velikog broja ljudi, kreće se u oplemenjivanje pšenice s ciljem kreiranja zrna s povećanom nutritivnom vrijednošću, što je izuzetno zahtjevan posao s obzirom na nasljednost tih svojstava i kompleksnost genoma pšenice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Grubišić, Sanja; Rebekić, Andrijana; Guberac, Sunčica; Orkić, Vedran; Petrović, Sonja; Vila, Sonja
Oplemenjivanje pšenice na njenu nutritivnu vrijednost // Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 101-102 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Grubišić, S., Rebekić, A., Guberac, S., Orkić, V., Petrović, S. & Vila, S. (2020) Oplemenjivanje pšenice na njenu nutritivnu vrijednost. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Grubi\v{s}i\'{c}, Sanja and Rebeki\'{c}, Andrijana and Guberac, Sun\v{c}ica and Orki\'{c}, Vedran and Petrovi\'{c}, Sonja and Vila, Sonja}, year = {2020}, pages = {101-102}, keywords = {skrivena glad, biofortifikacija, mikroelementi, antinutrijenti}, title = {Oplemenjivanje p\v{s}enice na njenu nutritivnu vrijednost}, keyword = {skrivena glad, biofortifikacija, mikroelementi, antinutrijenti}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Grubi\v{s}i\'{c}, Sanja and Rebeki\'{c}, Andrijana and Guberac, Sun\v{c}ica and Orki\'{c}, Vedran and Petrovi\'{c}, Sonja and Vila, Sonja}, year = {2020}, pages = {101-102}, keywords = {hidden hunger, biofortification, microelements, antinutrients}, title = {Wheat breeding for nutritional quality}, keyword = {hidden hunger, biofortification, microelements, antinutrients}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font