Pregled bibliografske jedinice broj: 1078588
Berba i čuvanje plodova lupinastih voćnih vrsta
Berba i čuvanje plodova lupinastih voćnih vrsta, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1078588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Berba i čuvanje plodova lupinastih voćnih vrsta
(Harvesting and storing nut fruits)
Autori
Mičić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Jemrić, Tomislav
Neposredni voditelj
Vuković, Marko
Ključne riječi
lješnjak ; orah ; badem ; kesten ; berba ; čuvanje
(hazelnut ; walnut ; almond ; chestnut ; harvest ; storage)
Sažetak
Lupinasta voćna skupina je skupina voća u koju pripadaju razne voćne vrste, uključujući i orah (lat. Juglans regia L.), lijesku (lat. Corylus avellana L.), badem (lat. Prunus dulcis (Mill.) D. A. Webb) te kesten (lat. Castanea sativa Mill.). Plodovi se uobičajeno sastoje od nejestive lupine i jestive jezgre koja je bogata monozasićenim i polizasićenim masnim kiselinama. Lješnjak, orah i badem su vrlo slični po sastavu, a tako i načinu berbe te čuvanju. Berba se može odraditi ručno, što je izuzetno skupo i sporo, ili uz pomoć mehaniziranih strojeva za berbu. Prije čuvanja lješnjaci, orasi i bademi se moraju osušiti kako se u fazi čuvanja ne bi pokvarili i izgubili svoja hranjiva svojstva. Procesom sušenja početna vlaga plodova se snižava na 8 do 10 % za cijele plodove lješnjaka i na 4 do 5 % za jezgre uz temperaturu sušenja od 30 do 70 °C. Za orahe vlažnost plodova se nakon sušenja mora spustiti ispod 8 % uz sušenje na temperaturama manjim od 43 °C, a za bademe vlažnost plodova mora iznositi 6.5 % a suše se na temperaturama od 55 °C. Kesten se razlikuje od lješnjaka, oraha i badema po svom sastavu jer ima puno veći sadržaj vode. Zbog te karakteristike plodovi kestena ne smiju se sušiti jer bi navedeno uzrokovalo dehidraciju plodova i degradaciju kvalitete. Vremenski period čuvanja lješnjaka, oraha i badema je do godinu dana u kontroliranim uvjetima, uz minimalne gubitke okusa i svih hranjivih vrijednosti, a za kesten malo manje do osam mjeseci. Optimalni uvjeti čuvanja za lješnjake su temperature od 5 do 7 °C i vlagu zraka 65 %, za orahe 1 do 4 °C i vlažnost 75 %, za badem 0 do 10 °C i vlažnost 65 % te za kesten 0 do 2 °C uz veliku vlažnost od 90 do 95 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb