Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1078588

Berba i čuvanje plodova lupinastih voćnih vrsta


Mičić, Petra
Berba i čuvanje plodova lupinastih voćnih vrsta, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1078588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Berba i čuvanje plodova lupinastih voćnih vrsta
(Harvesting and storing nut fruits)

Autori
Mičić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2020

Stranica
36

Mentor
Jemrić, Tomislav

Neposredni voditelj
Vuković, Marko

Ključne riječi
lješnjak ; orah ; badem ; kesten ; berba ; čuvanje
(hazelnut ; walnut ; almond ; chestnut ; harvest ; storage)

Sažetak
Lupinasta voćna skupina je skupina voća u koju pripadaju razne voćne vrste, uključujući i orah (lat. Juglans regia L.), lijesku (lat. Corylus avellana L.), badem (lat. Prunus dulcis (Mill.) D. A. Webb) te kesten (lat. Castanea sativa Mill.). Plodovi se uobičajeno sastoje od nejestive lupine i jestive jezgre koja je bogata monozasićenim i polizasićenim masnim kiselinama. Lješnjak, orah i badem su vrlo slični po sastavu, a tako i načinu berbe te čuvanju. Berba se može odraditi ručno, što je izuzetno skupo i sporo, ili uz pomoć mehaniziranih strojeva za berbu. Prije čuvanja lješnjaci, orasi i bademi se moraju osušiti kako se u fazi čuvanja ne bi pokvarili i izgubili svoja hranjiva svojstva. Procesom sušenja početna vlaga plodova se snižava na 8 do 10 % za cijele plodove lješnjaka i na 4 do 5 % za jezgre uz temperaturu sušenja od 30 do 70 °C. Za orahe vlažnost plodova se nakon sušenja mora spustiti ispod 8 % uz sušenje na temperaturama manjim od 43 °C, a za bademe vlažnost plodova mora iznositi 6.5 % a suše se na temperaturama od 55 °C. Kesten se razlikuje od lješnjaka, oraha i badema po svom sastavu jer ima puno veći sadržaj vode. Zbog te karakteristike plodovi kestena ne smiju se sušiti jer bi navedeno uzrokovalo dehidraciju plodova i degradaciju kvalitete. Vremenski period čuvanja lješnjaka, oraha i badema je do godinu dana u kontroliranim uvjetima, uz minimalne gubitke okusa i svih hranjivih vrijednosti, a za kesten malo manje do osam mjeseci. Optimalni uvjeti čuvanja za lješnjake su temperature od 5 do 7 °C i vlagu zraka 65 %, za orahe 1 do 4 °C i vlažnost 75 %, za badem 0 do 10 °C i vlažnost 65 % te za kesten 0 do 2 °C uz veliku vlažnost od 90 do 95 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Vuković (mentor)

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mičić, Petra
Berba i čuvanje plodova lupinastih voćnih vrsta, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb
Mičić, P. (2020) 'Berba i čuvanje plodova lupinastih voćnih vrsta', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{c}i\'{c}, Petra}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {lje\v{s}njak, orah, badem, kesten, berba, \v{c}uvanje}, title = {Berba i \v{c}uvanje plodova lupinastih vo\'{c}nih vrsta}, keyword = {lje\v{s}njak, orah, badem, kesten, berba, \v{c}uvanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{c}i\'{c}, Petra}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {hazelnut, walnut, almond, chestnut, harvest, storage}, title = {Harvesting and storing nut fruits}, keyword = {hazelnut, walnut, almond, chestnut, harvest, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font