Pregled bibliografske jedinice broj: 1078567
Model pripreme za računalno planiranje dnevnog jelovnika i njegovih komponenti
Model pripreme za računalno planiranje dnevnog jelovnika i njegovih komponenti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1078567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Model pripreme za računalno planiranje dnevnog
jelovnika i njegovih komponenti
(Model used in computer planning of the daily menu
and its components)
Autori
Eleršek, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
24
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
baza podataka, zajutrak, konceptualni model, modeliranje, računalni program
(breakfast, conceptual model, computer program, data base, modelling)
Sažetak
Cilj ovog rada je ući u problematiku programa za izradu jelovnika i ponuditi shemu koja bi bila korisna pri izradi istog. U radu su obrađeni svi elementi koje program za izradu jelovnika treba imati. Izrađena je baza podataka namirnica i obroka kako bi na primjerima mogli biti objašnjeni problemi i predložena rješenja s kojima se susrećemo pri izradi programa. Na kraju je predložen konceptualni model za izradu programa koji planira jelovnik. Pri izradi baze podataka namirnica/jela i slaganja obroka korišten je program Excel, a za vizualizaciju rezultata i ciljeva u obliku dijagrama korišten je program Lucidchart. Rezultati navode na preispitivanje smislenosti podjele na uobičajene skupine hrane, izražen je problem porcioniranja hrane te se javlja pitanje može li se konzumacija određenih namirnica uopće uklopiti u predložene prehrambene smjernice. Osnovni zaključak ističe kako izrada obroka nije samo matematička kategorija, te kako interdisciplinarni pristup predstavlja ključ dobre aplikacije za planiranje jela/jelovnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)