Pregled bibliografske jedinice broj: 107833
Utjecaj zračnih onečišćenja na zdravlje životinja
Utjecaj zračnih onečišćenja na zdravlje životinja, 2000., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 107833 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zračnih onečišćenja na zdravlje životinja
(Effect of air contamination on animal health)
Autori
Miškulin, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.12
Godina
2000
Stranica
24
Mentor
Vučemilo, Marija
Ključne riječi
životinje; staja; štetni plinovi; prašina; mikroorganizmi; neugodni mirisi
(animal; animal housing; harmful gas; dust; microorganisms; odor)
Sažetak
Okoliš životinja smještenih na suvremenim farmama predstavlja glavni čimbenik proizvodnje i njihovog zdravlja. Na njihovo zdravlje utječe niz čimbenika od kojih su najvažniji biotički i abiotički. Ukoliko među njima postoji ravnoteža životinjski organizam će normalno proizvoditi i razmnožavati se. U protivnom dolazi do pojave multikauzalnih bolesti, koje su u vezi s okolišem na farmi. Od abiotičkih čimbenika na zdravlje i proizvodnju životinja utječu korpuskularna zračna onečišćenja ( prašina i mikroorganizmi), plinovita zračna onečišćenja i neugodni mirisi. Prašina koja nastaje na farmi može biti organskog i anorganskog podrijetla, a najviše nastaje za vrijeme hranjenja životinja, čišćenja staje i sl. Čestice prašine ovisno o veličini mogu štetno djelovati na zdravlje životinja, neke djeluju kao alergeni, a one manje od 7 &micro ; m penetriraju do bronha i izazivaju razne upalne procese. Na čestice prašine često se lijepe mikroorganizmi, tako sa skupa s njima dugo lebde u zraku. Razni štetni plinovi nastaju u staji razgradnjom fecesa i mokraće ( amonijak, sumporovodik, metan ) ili disanjem životinja ( ugljični dioksid). Njihova koncentracija ako prijeđe dozvoljeni prag može dovesti do raznih obo1jenja životinja. Neugodni mirisi nastaju također u staji i njihovo širenje u okoliš predstavlja higijenski i ekološki problem. Postoji nekoliko strategija za njihovo smanjenje, kao npr. biofilteri, kompostiranje, dodavanje raznih aditiva i sl.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA