Pregled bibliografske jedinice broj: 1077972
Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla
Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla // 13 th international scientific/professional conference / Jug, Danijel ; Ravlić, Marija (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2020. str. 70-75 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1077972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.),
kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.)
na reakciju i električnu provodljivost tla
(The effect of growing oats (Avena sativa L.),maize (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L.) on the reaction and electrical conductivity)
Autori
Špoljar, Andrija ; Kvaternjak, Ivka ; Žibrin, Dragutin ; Mužić, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
13 th international scientific/professional conference
/ Jug, Danijel ; Ravlić, Marija - Osijek : Glas Slavonije, 2020, 70-75
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.09.2020. - 09.09.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
zakiseljavanje tla, zob, kukuruz, soja
(acidification of soil, oats, corn, soybeans)
Sažetak
Tijekom 2019. godine na učilišnom pokušalištu istraživan je utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max L.) na reakciju (pH u H2O i 1 MKCl-u) i električnu provodljivost (EC) tla. U osam su ponavljanja u tri navrata tijekom vegetacije iz golog tla (crni ugar) i neposredno uz korijenov sustav biljaka uzeti prosječni uzorci od 0 do 30 cm i od 30 do 60 cm dubine. Korijenov sustav kukuruza i soje u površinskom je horizontu uvjetovao zakiseljavanje, dok je pri uzgoju zobi došlo do povećanja pH vrijednosti tla. Najveće vrijednosti električne provodljivosti tla utvrđene su kod crnog ugara, a može se pretpostaviti da je to u svezi s manjom infiltracijskom sposobnošću tla i zbog toga većom koncentracijom vodene otopine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci