Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1077972

Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla


Špoljar, Andrija; Kvaternjak, Ivka; Žibrin, Dragutin; Mužić, Mirjana
Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla // 13 th international scientific/professional conference / Jug, Danijel ; Ravlić, Marija (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2020. str. 70-75 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1077972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla
(The effect of growing oats (Avena sativa L.),maize (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L.) on the reaction and electrical conductivity)

Autori
Špoljar, Andrija ; Kvaternjak, Ivka ; Žibrin, Dragutin ; Mužić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
13 th international scientific/professional conference / Jug, Danijel ; Ravlić, Marija - Osijek : Glas Slavonije, 2020, 70-75

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.09.2020. - 09.09.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
zakiseljavanje tla, zob, kukuruz, soja
(acidification of soil, oats, corn, soybeans)

Sažetak
Tijekom 2019. godine na učilišnom pokušalištu istraživan je utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max L.) na reakciju (pH u H2O i 1 MKCl-u) i električnu provodljivost (EC) tla. U osam su ponavljanja u tri navrata tijekom vegetacije iz golog tla (crni ugar) i neposredno uz korijenov sustav biljaka uzeti prosječni uzorci od 0 do 30 cm i od 30 do 60 cm dubine. Korijenov sustav kukuruza i soje u površinskom je horizontu uvjetovao zakiseljavanje, dok je pri uzgoju zobi došlo do povećanja pH vrijednosti tla. Najveće vrijednosti električne provodljivosti tla utvrđene su kod crnog ugara, a može se pretpostaviti da je to u svezi s manjom infiltracijskom sposobnošću tla i zbog toga većom koncentracijom vodene otopine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Andrija Špoljar (autor)

Avatar Url Dragutin Žibrin (autor)

Avatar Url Ivka Kvaternjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Špoljar, Andrija; Kvaternjak, Ivka; Žibrin, Dragutin; Mužić, Mirjana
Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla // 13 th international scientific/professional conference / Jug, Danijel ; Ravlić, Marija (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2020. str. 70-75 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Špoljar, A., Kvaternjak, I., Žibrin, D. & Mužić, M. (2020) Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i električnu provodljivost tla. U: Jug, D. & Ravlić, M. (ur.)13 th international scientific/professional conference.
@article{article, author = {\v{S}poljar, Andrija and Kvaternjak, Ivka and \v{Z}ibrin, Dragutin and Mu\v{z}i\'{c}, Mirjana}, year = {2020}, pages = {70-75}, keywords = {zakiseljavanje tla, zob, kukuruz, soja}, title = {Utjecaj uzgoja zobi (Avena sativa L.), kukuruza (Zea mays L.) i soje (Glycine max. L.) na reakciju i elektri\v{c}nu provodljivost tla}, keyword = {zakiseljavanje tla, zob, kukuruz, soja}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}poljar, Andrija and Kvaternjak, Ivka and \v{Z}ibrin, Dragutin and Mu\v{z}i\'{c}, Mirjana}, year = {2020}, pages = {70-75}, keywords = {acidification of soil, oats, corn, soybeans}, title = {The effect of growing oats (Avena sativa L.),maize (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L.) on the reaction and electrical conductivity}, keyword = {acidification of soil, oats, corn, soybeans}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font