Pregled bibliografske jedinice broj: 1077902
Dizajnirana jaja: od poboljšanog nutritivnog statusa do funkcionalne hrane
Dizajnirana jaja: od poboljšanog nutritivnog statusa do funkcionalne hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1077902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dizajnirana jaja: od poboljšanog nutritivnog
statusa do funkcionalne hrane
(Designed eggs: from the improved nutrition status
to functional food)
Autori
Prežgalo, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Marušić Radovčić, Nives
Ključne riječi
dizajnirana jaja ; funkcionalni proizvod ; omega-3 ; zdravlje
(designed eggs ; functional product ; omega-3 ; health)
Sažetak
Funkcionalna hrana je hrana čijom se konzumacijom ostvaruje povoljan učinak na ljudsko zdravlje. Dizajnirana jaja mogu se svrstati u kategoriju funkcionalne hrane, a njihova je proizvodnja omogućena modificiranjem ili dizajniranjem smjese nesilica pri čemu se na neke nutrijente može utjecati u većoj mjeri. Hranidba kokoši nesilica bogata omega-3 masnim kiselinama rezultira povećanjem sadržaja omega- 3 masnih kiselina u jajetu, poboljšava se omjer ω-3:ω-6. Kokoši lako apsorbiraju i prenose omega-3 masne kiseline iz hrane te se one akumuliraju u žumanjku, pri čemu se najefikasnijim pokazalo dodavanje ribljeg ulja u prehranu. Selen, vitamin E i lutein sprječavaju oksidaciju masnih kiselina te osiguravaju stabilniji i dugotrajniji proizvod, a istovremeno se ostvaruje povoljan utjecaj na zdravlje. Za razliku od konvencionalnih jaja, dizajnirana nam jaja omogućuju veći unos nutrijenata koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje i pomažu u prevenciji određenih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(mentor)