Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1077902

Dizajnirana jaja: od poboljšanog nutritivnog statusa do funkcionalne hrane


Prežgalo, Martina
Dizajnirana jaja: od poboljšanog nutritivnog statusa do funkcionalne hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1077902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dizajnirana jaja: od poboljšanog nutritivnog statusa do funkcionalne hrane
(Designed eggs: from the improved nutrition status to functional food)

Autori
Prežgalo, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2019

Stranica
23

Mentor
Marušić Radovčić, Nives

Ključne riječi
dizajnirana jaja ; funkcionalni proizvod ; omega-3 ; zdravlje
(designed eggs ; functional product ; omega-3 ; health)

Sažetak
Funkcionalna hrana je hrana čijom se konzumacijom ostvaruje povoljan učinak na ljudsko zdravlje. Dizajnirana jaja mogu se svrstati u kategoriju funkcionalne hrane, a njihova je proizvodnja omogućena modificiranjem ili dizajniranjem smjese nesilica pri čemu se na neke nutrijente može utjecati u većoj mjeri. Hranidba kokoši nesilica bogata omega-3 masnim kiselinama rezultira povećanjem sadržaja omega- 3 masnih kiselina u jajetu, poboljšava se omjer ω-3:ω-6. Kokoši lako apsorbiraju i prenose omega-3 masne kiseline iz hrane te se one akumuliraju u žumanjku, pri čemu se najefikasnijim pokazalo dodavanje ribljeg ulja u prehranu. Selen, vitamin E i lutein sprječavaju oksidaciju masnih kiselina te osiguravaju stabilniji i dugotrajniji proizvod, a istovremeno se ostvaruje povoljan utjecaj na zdravlje. Za razliku od konvencionalnih jaja, dizajnirana nam jaja omogućuju veći unos nutrijenata koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje i pomažu u prevenciji određenih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nives Marušić Radovčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prežgalo, Martina
Dizajnirana jaja: od poboljšanog nutritivnog statusa do funkcionalne hrane, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Prežgalo, M. (2019) 'Dizajnirana jaja: od poboljšanog nutritivnog statusa do funkcionalne hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pre\v{z}galo, Martina}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {dizajnirana jaja, funkcionalni proizvod, omega-3, zdravlje}, title = {Dizajnirana jaja: od pobolj\v{s}anog nutritivnog statusa do funkcionalne hrane}, keyword = {dizajnirana jaja, funkcionalni proizvod, omega-3, zdravlje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pre\v{z}galo, Martina}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {designed eggs, functional product, omega-3, health}, title = {Designed eggs: from the improved nutrition status to functional food}, keyword = {designed eggs, functional product, omega-3, health}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font