Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1077827

Higijena i sanitacija u proizvodnji vina


Dragičević, Marina
Higijena i sanitacija u proizvodnji vina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1077827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Higijena i sanitacija u proizvodnji vina
(Hygiene and Sanitation in Wine Production)

Autori
Dragičević, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
08.09

Godina
2020

Stranica
34

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
grožđe ; higijena ; sanitacija ; čišćenje ; vinarija
(grapes ; hygiene ; sanitation ; cleaning ; winery)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada je prikazati postupke održavanja higijene i sanitacije u proizvodnji vina. Higijena i sanitacija u proizvodnji vina specifična je budući da su za preradu grožđa karakteristične infestacije vinskim mušicama, a u proizvodnji se koriste različiti uređaji i spremnici, izrađeni od različitih materijala (drvo, nehrđajući čelik, staklo - boce) i volumena. Osim toga, potrebno je osigurati rast poželjnih, a inhibirati nepoželjne mikroorganizme. Uređaji nisu pogodan medij za rast mikroorganizama, no tijekom prerade dolazi do nakupljanja organskog materijala koji je izuzetno dobar medij za njihov razvoj. Dobrom higijenom moguće je spriječiti nastanak bolesti vina. Kako bi zadovoljili zahtjeve tržišta i prije svega osigurali zdravstveno ispravno vino za ljudsku upotrebu od velike je važnosti ne samo higijena sirovine, prostora, uređaja nego i velika odgovornost radnika bez koje je nemoguće dobiti kvalitetno vino. Dobra higijenska praksa za proizvodnju vina omogućuje nam nastanak izuzetno kvalitetne komine koja osigurava rad kozmetičke industrije, industrije ulja itd.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Dragičević, Marina
Higijena i sanitacija u proizvodnji vina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dragičević, M. (2020) 'Higijena i sanitacija u proizvodnji vina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragi\v{c}evi\'{c}, Marina}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {gro\v{z}\dje, higijena, sanitacija, \v{c}i\v{s}\'{c}enje, vinarija}, title = {Higijena i sanitacija u proizvodnji vina}, keyword = {gro\v{z}\dje, higijena, sanitacija, \v{c}i\v{s}\'{c}enje, vinarija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragi\v{c}evi\'{c}, Marina}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {grapes, hygiene, sanitation, cleaning, winery}, title = {Hygiene and Sanitation in Wine Production}, keyword = {grapes, hygiene, sanitation, cleaning, winery}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font