Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1077824

Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama


Kraljević, Tena
Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1077824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama
(Good Hygiene Practice in Institutional Kitchens)

Autori
Kraljević, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.09

Godina
2020

Stranica
22

Mentor
Ačkar, Đurđica

Ključne riječi
institucijske kuhinje ; dobra higijenska praksa ; sigurnost hrane
(institutional kitchens ; good hygiene practice ; food safety)

Sažetak
Institucijske kuhinje su objekti za posluživanje hrane u okviru pojedinih ustanova, bilo da se radi o vrtićima, školama, staračkim domovima, bolnicama, restoranima za radnike, vojnike itd. Budući da se poslužuje veliki broj obroka na dnevnoj bazi, kuhinje uglavnom imaju odvojene pripremnice za meso i ribu, voće i povrće, topli i hladni blok i praonicu posuđa, mogu imati i pekarnicu. Prostor je potrebno osmisliti tako da se osigurava maksimalno učinkovito kretanje svih sirovina i gotovih obroka, a da pri tome ne dolazi do križanja čistih i nečistih putova. U institucijskim kuhinjama je potrebno onemogućiti pristup štetočinama, radnici moraju održavati vrlo visoku razinu osobne higijene, čuvanje namirnica i gotovih obroka mora osigurati održavanje njihove sigurnosti, a protokoli pranja i čišćenja moraju osiguravati higijensko održavanje površina, opreme i posuđa. Cilj ovog rada je detaljnije objasniti uvjete i postupke koji omogućuju sigurnost hrane tijekom obrade i pripreme namirnica, odnosno dati prikaz primjene gore navedenih principa koji objedinjeni čine dobru higijensku praksu u institucijskim kuhinjama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kraljević, Tena
Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kraljević, T. (2020) 'Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kraljevi\'{c}, Tena}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {institucijske kuhinje, dobra higijenska praksa, sigurnost hrane}, title = {Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama}, keyword = {institucijske kuhinje, dobra higijenska praksa, sigurnost hrane}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kraljevi\'{c}, Tena}, year = {2020}, pages = {22}, keywords = {institutional kitchens, good hygiene practice, food safety}, title = {Good Hygiene Practice in Institutional Kitchens}, keyword = {institutional kitchens, good hygiene practice, food safety}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font