Pregled bibliografske jedinice broj: 1077824
Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama
Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1077824 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dobra higijenska praksa u institucijskim kuhinjama
(Good Hygiene Practice in Institutional Kitchens)
Autori
Kraljević, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.09
Godina
2020
Stranica
22
Mentor
Ačkar, Đurđica
Ključne riječi
institucijske kuhinje ; dobra higijenska praksa ; sigurnost hrane
(institutional kitchens ; good hygiene practice ; food safety)
Sažetak
Institucijske kuhinje su objekti za posluživanje hrane u okviru pojedinih ustanova, bilo da se radi o vrtićima, školama, staračkim domovima, bolnicama, restoranima za radnike, vojnike itd. Budući da se poslužuje veliki broj obroka na dnevnoj bazi, kuhinje uglavnom imaju odvojene pripremnice za meso i ribu, voće i povrće, topli i hladni blok i praonicu posuđa, mogu imati i pekarnicu. Prostor je potrebno osmisliti tako da se osigurava maksimalno učinkovito kretanje svih sirovina i gotovih obroka, a da pri tome ne dolazi do križanja čistih i nečistih putova. U institucijskim kuhinjama je potrebno onemogućiti pristup štetočinama, radnici moraju održavati vrlo visoku razinu osobne higijene, čuvanje namirnica i gotovih obroka mora osigurati održavanje njihove sigurnosti, a protokoli pranja i čišćenja moraju osiguravati higijensko održavanje površina, opreme i posuđa. Cilj ovog rada je detaljnije objasniti uvjete i postupke koji omogućuju sigurnost hrane tijekom obrade i pripreme namirnica, odnosno dati prikaz primjene gore navedenih principa koji objedinjeni čine dobru higijensku praksu u institucijskim kuhinjama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija