Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1077809

Obilježja prezentacije hrvatske gastrokulturne baštine u turizmu


Bunja, Đani
Obilježja prezentacije hrvatske gastrokulturne baštine u turizmu // Zbornik 4. međunarodne konferencije "Strani jezici i turizam" / Sušac, Vlado ; Krpan, Tomislav ; Lozo, Ivana (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, 2020. str. 141-175 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1077809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Obilježja prezentacije hrvatske gastrokulturne baštine u turizmu
(Characteristics of Presentation of Croatia's Gastro-Cultural Heritage in Tourism)

Autori
Bunja, Đani

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik 4. međunarodne konferencije "Strani jezici i turizam" / Sušac, Vlado ; Krpan, Tomislav ; Lozo, Ivana - Zadar : Sveučilište u Zadru, 2020, 141-175

ISBN
978-953-331-297-2

Skup
4. međunarodna konferencija "Strani jezici i turizam"

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 08.11.2018. - 09.11.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
turizam, gastrokultura, baština, identitet, prevođenje
(tourism, gastro-culture, heritage, identity, translation)

Sažetak
Preduvjet za djelotvorno i učinkovito ostvarivanje ciljeva turističkih politika jest sposobnost turističkih destinacija u zadovoljavanju potreba, želja i zahtjeva turista. Oni danas tragaju za autentičnim turističkim iskustvima, tj. onim turističkim proizvodima koji nisu konfekcijski i koji su različiti od unificirane turističke ponude. Osim usluga smještaja, drugi najvažniji aspekt turističke ponude jesu gastronomske usluge. Dok je u ponudi usluga smještaja teže moguće postići diferencijaciju u odnosu na konkurenciju, dotle je to u velikoj mjeri moguće u gastronomskoj ponudi turističkih destinacija, a osobito ukoliko se ona temelji na gastrokulturnoj baštini. Kulturna baština bitan je aspekt identiteta turističkih destinacija. Identitet predstavlja kategoriju na osnovi koje se turističke destinacije međusobno razlikuju. Prema tome, uključivanje u turističku ponudu Hrvatske autentičnih jela, slastica, pića i napitaka može pridonijeti izgradnji njezina turističkog identiteta. Prezentacija tradicijske gastrokulturne baštine na turističkom tržištu je od velike važnosti, jer utječe na percepciju turista o turističkim destinacijama. U tom kontekstu javlja se pitanje na koji način u turizmu predstaviti nazive, sastav i oblike spravljanja različitih jela, slastica, pića i napitaka. Dok je opis i recepture poželjno prevoditi kako bi turisti mogli procijeniti očekivanja u smislu autentičnosti iskustva, dotle se problematizira pitanje prevođenja njihovih naziva. Budući da su nazivi iz područja gastrokulturne baštine bitni elementi identiteta, cilj ovoga rada jest utvrditi koja su obilježja njezine prezentacije u hrvatskom turizmu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne društvene znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Đani Bunja (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Bunja, Đani
Obilježja prezentacije hrvatske gastrokulturne baštine u turizmu // Zbornik 4. međunarodne konferencije "Strani jezici i turizam" / Sušac, Vlado ; Krpan, Tomislav ; Lozo, Ivana (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, 2020. str. 141-175 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Bunja, Đ. (2020) Obilježja prezentacije hrvatske gastrokulturne baštine u turizmu. U: Sušac, V., Krpan, T. & Lozo, I. (ur.)Zbornik 4. međunarodne konferencije "Strani jezici i turizam".
@article{article, author = {Bunja, \DJani}, year = {2020}, pages = {141-175}, keywords = {turizam, gastrokultura, ba\v{s}tina, identitet, prevo\djenje}, isbn = {978-953-331-297-2}, title = {Obilje\v{z}ja prezentacije hrvatske gastrokulturne ba\v{s}tine u turizmu}, keyword = {turizam, gastrokultura, ba\v{s}tina, identitet, prevo\djenje}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bunja, \DJani}, year = {2020}, pages = {141-175}, keywords = {tourism, gastro-culture, heritage, identity, translation}, isbn = {978-953-331-297-2}, title = {Characteristics of Presentation of Croatia's Gastro-Cultural Heritage in Tourism}, keyword = {tourism, gastro-culture, heritage, identity, translation}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font