Pregled bibliografske jedinice broj: 1077793
PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE OSOBA OBOLJELIH OD PSORIJAZE
PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U PLANIRANJU PREHRANE OSOBA OBOLJELIH OD PSORIJAZE, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1077793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA LINEARNOG OPTIMIRANJA U PLANIRANJU
PREHRANE OSOBA OBOLJELIH OD PSORIJAZE
(APPLICATION OF LINEAR OPTIMIZATION IN DIET
PLANNING OF PERSONS WITH PSORIASIS)
Autori
Marić, Antea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
LINDO, optimiranje, prehrana, psorijaza, računalno planiranje prehrane
(computer nutrition planning, LINDO, nutrition, optimisation, psoriasis)
Sažetak
Linearno optimiranje korišteno je za dobivanje optimalnog jelovnika prilikom planiranja prehrane za osobe oboljele od psorijaze. Cilj rada je pomoću LINDO programa dobiti optimalni jelovnik koji zadovoljava dnevne potrebe za selenom, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D koji su se u istraživanjima pokazali kao kritični mikronutrijenti kod osoba oboljelih od psorijaze. Pomoću danske baze o kemijskom sastavu namirnica osmišljeno je pet dnevnih jelovnika. Prilikom optimiranja jelovnika korišteno je 25 varijabli (5 zajutraka, 5 doručaka, 5 ručkova, 5 užina i 5 večera). Ograničenja postavljena u LINDO programu odnosila su se na unos energije, masti i zasićenih masnih kiselina te udio mikronutrijenata (selen, vitamin D, omega-3 masne kiseline, folate). Kombiniranjem svih navedenih varijabli moguće je dobiti 3125 kombinacija jelovnika. Korištenjem LINDO programa dobivena su tri optimalna rješenja za tri postavljene funkcije cilja. Ovo je pokazatelj kako je slaganje jelovnika vrlo kompleksan posao, koji niti uz računalne alate ne daje beskonačan skup mogućih jelovnika koji su u velikoj mjeri usklađeni s ograničenjima te i dalje nutricionist mora procijeniti energetsko-nutritivnu prihvatljivost dnevne ponude.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)