Pregled bibliografske jedinice broj: 1077734
Analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal standardu
Analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal standardu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1077734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal standardu
(Analysis of school menus based on the Healthy Meal Standard)
Autori
Kreš, Patricija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Neposredni voditelj
Gluhak Spajić, Diana
Ključne riječi
Healthy Meal Standard, djeca 7-9 godina, usklađenost s preporukama, školska prehrana
(compliance with recommendations, Healthy Meal Standard, children 7-9 years old, school nutrition)
Sažetak
Školska prehrana jedan je od čimbenika koji sudjeluje u stvaranju prehrambenih navika djece, stoga mora biti kvalitetna i osigurati sve makronutrijente u dovoljnim količinama za rast i razvoj djeteta. Cilj ovog rada je energetsko-makronutritivna analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal Standardu (HMS) za djecu u dobi 7-9 godina te njihova usporedba s obrocima izdanim od strane USDA. Vrijednosti energije, bjelančevina, masti i ugljikohidrata dobivene analizom 50 suhih obroka od 20% dnevne energetske vrijednosti i 50 kuhanih obroka od 35% dnevne energetske vrijednosti u skladu su s preporučenim vrijednostima i u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu djece u osnovnim školama. HMS ukazuje na važnu ulogu nutricionista u kreiranju školskih jelovnika jer su sve kombinacije energetski i makronutritivno usklađene s minimalnim odstupanjima, koja su ispod granice tolerancije od CV=10%. Međutim, taj trend nije ustanovljen i za USDA prijedloge tzv. Pametnih snackova, čije su se energetske vrijednosti kretale od iznimno niskih 23 kcal do gotovo 190 kcal bez usklađenja makronutrijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)