Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1077734

Analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal standardu


Kreš, Patricija
Analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal standardu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1077734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal standardu
(Analysis of school menus based on the Healthy Meal Standard)

Autori
Kreš, Patricija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
29

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Neposredni voditelj
Gluhak Spajić, Diana

Ključne riječi
Healthy Meal Standard, djeca 7-9 godina, usklađenost s preporukama, školska prehrana
(compliance with recommendations, Healthy Meal Standard, children 7-9 years old, school nutrition)

Sažetak
Školska prehrana jedan je od čimbenika koji sudjeluje u stvaranju prehrambenih navika djece, stoga mora biti kvalitetna i osigurati sve makronutrijente u dovoljnim količinama za rast i razvoj djeteta. Cilj ovog rada je energetsko-makronutritivna analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal Standardu (HMS) za djecu u dobi 7-9 godina te njihova usporedba s obrocima izdanim od strane USDA. Vrijednosti energije, bjelančevina, masti i ugljikohidrata dobivene analizom 50 suhih obroka od 20% dnevne energetske vrijednosti i 50 kuhanih obroka od 35% dnevne energetske vrijednosti u skladu su s preporučenim vrijednostima i u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu djece u osnovnim školama. HMS ukazuje na važnu ulogu nutricionista u kreiranju školskih jelovnika jer su sve kombinacije energetski i makronutritivno usklađene s minimalnim odstupanjima, koja su ispod granice tolerancije od CV=10%. Međutim, taj trend nije ustanovljen i za USDA prijedloge tzv. Pametnih snackova, čije su se energetske vrijednosti kretale od iznimno niskih 23 kcal do gotovo 190 kcal bez usklađenja makronutrijenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kreš, Patricija
Analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal standardu, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kreš, P. (2020) 'Analiza školskih jelovnika prema Healthy Meal standardu', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{s}, Patricija}, year = {2020}, pages = {29}, keywords = {Healthy Meal Standard, djeca 7-9 godina, uskla\djenost s preporukama, \v{s}kolska prehrana}, title = {Analiza \v{s}kolskih jelovnika prema Healthy Meal standardu}, keyword = {Healthy Meal Standard, djeca 7-9 godina, uskla\djenost s preporukama, \v{s}kolska prehrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{s}, Patricija}, year = {2020}, pages = {29}, keywords = {compliance with recommendations, Healthy Meal Standard, children 7-9 years old, school nutrition}, title = {Analysis of school menus based on the Healthy Meal Standard}, keyword = {compliance with recommendations, Healthy Meal Standard, children 7-9 years old, school nutrition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font