Pregled bibliografske jedinice broj: 1077725
Utjecaj dodatka ekstrakta cvijeta nevena u hranu nesilica na sadržaj luteina i boju žumanjaka svježih i kuhanih jaja
Utjecaj dodatka ekstrakta cvijeta nevena u hranu nesilica na sadržaj luteina i boju žumanjaka svježih i kuhanih jaja // Proceedings & Abstracts, 13th International scientific/professional conference "Agriculture in Nature and Environment Protection" / Jug, Danijel ; Ravlić, Marija (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2020. str. 196-200 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1077725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta cvijeta nevena u hranu nesilica na sadržaj luteina i boju žumanjaka svježih i kuhanih jaja
(The effect of the addition of marigold flower extract in feed for laying hens on the lutein content and the yolk color of fresh and cooked eggs)
Autori
Kralik, Zlata ; Galović, Olivera ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings & Abstracts, 13th International scientific/professional conference "Agriculture in Nature and Environment Protection"
/ Jug, Danijel ; Ravlić, Marija - Osijek : Glas Slavonije, 2020, 196-200
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša = 12th International Scientific/Professional Conference: Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.09.2020. - 09.09.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kokoši, jaja, ekstrakt cvijeta nevena, lutein, boja žumanjka
(lying hens, eggs, marigold flower extract, lutein, egg yolk color)
Sažetak
U istraživanju utjecaja dodatka ekstrakta cvijeta nevena (Tagetes erecta L.) u hrani kokoši na boju žumanjaka svježih i kuhanih jaja te sadržaj luteina, korištene su 72 nesilice hibrida Tetra SL. Nesilice su podijeljene u dvije pokusne skupine K = kontrolna bez dodatka ekstrakta cvijeta nevena (eng. Marigold Flower Extract, MFE) i L = u smjesi dodano 100 mg MFE/kg. Nesilice su držane u obogaćenim kavezima u istim tehnološkim uvjetima uz ukupno 16 sati dnevnog svjetla. Krmna smjesa bila je izbalansirana na 18% sirovih proteina i 11, 40 MJ ME/kg hrane, a nesilice su konzumirale hranu i vodu ad libitum. Nakon 5 tjedana hranidbe nesilica uzorkovana su jaja L težinskog razreda za analizu sadržaja luteina u žumanjku, te analizu boje žumanjaka svježih i kuhanih jaja. Statistički značajno veći sadržaj luteina utvrđen je u jajima L skupine u odnosu na skupinu K (P˂0, 05). Korišteni hranidbeni tretman L imao je statistički značajno intenzivniju boju svježih i kuhanih žumanjaka (P˂0, 05) u usporedbi s jajima skupine K. Iz rezultata se može zaključiti da je opravdano koristiti MFE dodatak u hrani nesilica kako bi se u jajima povećao sadržaj luteina, ali i utjecalo na intenzivniju boju žumanjaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA