Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1077717

Utjecaj sastojaka i homogenizacije na reološka svojstva salatne majoneze s kašom banane


Moslavac, Tihomir; Babić, Jurislav; Marković, Tanja; Mrgan, Ana; Konjarević, Anastazija
Utjecaj sastojaka i homogenizacije na reološka svojstva salatne majoneze s kašom banane // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 170-179 doi:10.31727/m.21.2.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1077717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastojaka i homogenizacije na reološka svojstva salatne majoneze s kašom banane
(Effect of ingredients and homogenisation on rheological properties of salad mayonnaise with banana purée)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Babić, Jurislav ; Marković, Tanja ; Mrgan, Ana ; Konjarević, Anastazija

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 2; 170-179

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
salatna majoneza ; reološka svojstva ; proces homogenizacije ; sastojci majoneze ; kaša banane
(salad mayonnaise ; rheological properties ; homogenisation ; mayonnaise ingredients ; banana purée)

Sažetak
Reološka mjerenja su vrlo važna u prehrambenoj industriji kao sredstvo za fizičku karakterizaciju sirovine prije prerade, za poluproizvode tijekom proizvodnje i za gotovu hranu. U ovom radu istraživan je utjecaj sastojaka i procesnih parametara homogenizacije na reološka svojstva salatne majoneze s kašom banane. Za izradu salatne majoneze korištene su različite vrste biljnih ulja: suncokretovo ulje, bučino ulje i rižino ulje. Mehanički proces homogenizacije salatne majoneze proveden je pri sobnoj temperaturi. Salatna majoneza sa 65 % uljnom fazom izrađena je po tradicionalnoj recepturi bez dodanog konzervansa čime je trajnost proizvoda vremenski ograničena. Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru s koncentričnim cilindrima, pri temperaturama 25 °C i 10 °C. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri: prividna viskoznost, koeficijent konzistencije i indeks tečenja. Rezultati istraživanja pokazuju da osnovni sastojci utječu na reološka svojstva salatne majoneze s kašom banane. Porastom brzine rotora i vremena trajanja procesa homogenizacije mijenjaju se reološka svojstva salatne majoneze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Babić, Jurislav; Marković, Tanja; Mrgan, Ana; Konjarević, Anastazija
Utjecaj sastojaka i homogenizacije na reološka svojstva salatne majoneze s kašom banane // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 2; 170-179 doi:10.31727/m.21.2.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Babić, J., Marković, T., Mrgan, A. & Konjarević, A. (2019) Utjecaj sastojaka i homogenizacije na reološka svojstva salatne majoneze s kašom banane. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2), 170-179 doi:10.31727/m.21.2.4.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Babi\'{c}, Jurislav and Markovi\'{c}, Tanja and Mrgan, Ana and Konjarevi\'{c}, Anastazija}, year = {2019}, pages = {170-179}, DOI = {10.31727/m.21.2.4}, keywords = {salatna majoneza, reolo\v{s}ka svojstva, proces homogenizacije, sastojci majoneze, ka\v{s}a banane}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.21.2.4}, volume = {21}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj sastojaka i homogenizacije na reolo\v{s}ka svojstva salatne majoneze s ka\v{s}om banane}, keyword = {salatna majoneza, reolo\v{s}ka svojstva, proces homogenizacije, sastojci majoneze, ka\v{s}a banane} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Babi\'{c}, Jurislav and Markovi\'{c}, Tanja and Mrgan, Ana and Konjarevi\'{c}, Anastazija}, year = {2019}, pages = {170-179}, DOI = {10.31727/m.21.2.4}, keywords = {salad mayonnaise, rheological properties, homogenisation, mayonnaise ingredients, banana pur\'{e}e}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.21.2.4}, volume = {21}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Effect of ingredients and homogenisation on rheological properties of salad mayonnaise with banana pur\'{e}e}, keyword = {salad mayonnaise, rheological properties, homogenisation, mayonnaise ingredients, banana pur\'{e}e} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font