Pregled bibliografske jedinice broj: 1077677
ODREĐIVANJE HLAPIVIH SPOJEVA AROME I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI U DIMLJENIM PRŠUTIMA
ODREĐIVANJE HLAPIVIH SPOJEVA AROME I ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI U DIMLJENIM PRŠUTIMA, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1077677 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE HLAPIVIH SPOJEVA AROME I
ANTIOKSIDACIJSKE AKTIVNOSTI U DIMLJENIM PRŠUTIMA
(DETERMINATION OF VOLATILE AROMA COMPOUNDS AND
ANTIOXIDANT ACTIVITY OF SMOKED DRY-CURED HAM)
Autori
Bosotin, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.07
Godina
2018
Stranica
62
Mentor
Marušić Radovčić, Nives
Ključne riječi
Dalmatinski pršut ; aroma ; SPME ; GC-MS ; antioksidacijska aktivnost
(Dalmatian dry-cured ham ; aroma ; SPME ; GC-MS ; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti hlapive spojeve arome i antioksidacijsku aktivnost uzoraka dimljenih pršuta (nezaštićenih dimljenih i zaštićenih Dalmatinskih pršuta). Hlapivi spojevi arome određeni su koristeći mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME) i plinsko kromatografsko-masenu spektrometriju (GC-MS), dok je antioksidacijska aktivnost uzoraka određena pomoću DPPH i FRAP metode. Identificirano je ukupno 95 hlapiva spoja arome, a pripadaju sljedećim grupama kemijskih spojeva: 23 aldehida, 20 ketona, 18 fenolnih spojeva, 12 alkohola, 6 aromatskih ugljikovodika, 5 alifatska ugljikovodika, 3 estera, 3 spoja s dušikom, 2 terpena, 2 kiseline i 1 spoj sa sumporom. U uzorcima dimljenih pršuta najzastupljenija kemijska grupa spojeva bili su aldehidi. U Dalmatinskim pršutima veći je bio udio alkohola, dok je u nezaštićenim dimljenim veći udio aromatskih ugljikovodika i fenola kao rezultat intenzivnije faze dimljenja. Na osnovu određivanja antioksidacijske aktivnosti DPPH i FRAP metodom ekstrakti dimljenih pršuta pokazali su značajnu antioksidacijsku aktivnost koju je potrebno podrobnije istražiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ IP-2016-06-6793
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nives Marušić Radovčić
(mentor)