Pregled bibliografske jedinice broj: 1077395
Važnost peludi u ishrani pčela i ljudi
Važnost peludi u ishrani pčela i ljudi // Zbornik sažetaka Devete nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Mehanizmi tržišnog uređenja / Lušić, Dražen ; Rijeka, 2019, 18 / Lušić, Dražen (ur.).
Novi Vinodolski, 2019. str. 18-18 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1077395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost peludi u ishrani pčela i ljudi
(The importance of pollen in the diet of bees and
humans)
Autori
Prđun, Saša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka Devete nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Mehanizmi tržišnog uređenja / Lušić, Dražen ; Rijeka, 2019, 18
/ Lušić, Dražen - Novi Vinodolski, 2019, 18-18
ISBN
978-953-7957-83-4
Skup
9. nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - Mehanizmi tržišnog uređenja
Mjesto i datum
Novi Vinodolski, Hrvatska, 12.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Pelud ; ishrana ; kemijski sastav ; pčele ; ljudi
(Pollen ; diet ; chemical composition ; bees ; humans)
Sažetak
Promatrajući stanje proizvodnje pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj razvidno je da je najveći dio namijenjen proizvodnji meda, dok se manji odnosi na proizvodnju ostalih pčelinjih proizvoda, među koje spada i pčelinja pelud. Zbog svojih svojstava pčelinju se pelud definira kao hranu, ali zbog malih količina koje se općenito konzumiraju, svrstava se u kategoriju funkcionalne hrane ili kao dodatak prehrani. Naime, u posljednje vrijeme postoji sve veći interes za pčelinju pelud, uglavnom zbog potrošača koji žele koristiti prirodne proizvode namijenjene zdravoj prehrani ili zbog terapijskog učinka. Također, odgovarajuća ishrana s peludi osnova je i za pravilan razvoj svih članova pčelinje zajednice. Pelud je jedini izvor bjelančevina za pčele, a osim njih sadrži i ugljikohidrate, mineralne tvari, organske kiseline, masti, čitav niz vitamina (A, B, C, E, D ), pigmente i hormone. Sastav peludi uvelike ovisi o biljnom izvoru, zemljopisnom podrijetlu, klimi, tipu tla i skupljačkoj aktivnosti zajednice. Pelud nije samo esencijalan sastojak hrane za leglo, već je važan i za pravilan razvoj odraslih oblika svih članova zajednice, kao i za zadatke koje oni obavljaju u zajednici. Ishrana s peludi također je važna i za razvoj mliječnih žlijezda kod mladih pčela za proizvodnju matične mliječi, te posljedično tome i za razvoj jajnih cjevčica kod matica. Pelud različitih biljnih vrsta značajno se razlikuje u sadržaju bjelančevina (aminokiseline), lipida, masti, minerala i vitamina te iz tog razloga ima i različitu hranidbenu vrijednost za pčele. Poznavanje kemijskog sastava peludi i njegovog sadržaja bjelančevina vrlo su vrijedni podaci u pčelarstvu. Analiza peludi tijekom skupljačke sezone omogućuje utvrđivanje botaničkog podrijetla peludi kojeg su pčele prikupile i donijele u košnicu te se time omogućuje procjena godišnjeg doprinosa svake biljne vrste. Na taj način lokalna flora izravno i neizravno utječe na pčelarevu dobit, kako kroz proizvodnost pčelinje zajednice, tako i na cijenu proizvoda na tržištu. Naime, oba parametra utječu na njezinu hranjivu vrijednost te time utječu ne samo na razvoj i vitalnost pčelinje zajednice, već i na vrijednost pčelinje peludi kao komercijalnog proizvoda namijenjenog za ljudsku prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)