Pregled bibliografske jedinice broj: 1077026
Procjena ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme NIR spektroskopijom
Procjena ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme NIR spektroskopijom // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 61 (2019), 2; 67-75 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1077026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena ad libitum konzumacije i in vivo
probavljivosti voluminozne krme NIR
spektroskopijom
(Prediction of forage ad libitum intake and in vivo
digestibility by near infrared spectroscopy)
Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Glavanović, Siniša ; Pukec Pintić, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 61
(2019), 2;
67-75
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
voluminozna krma, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost, NIR spektroskopija
(forage, ad libitum intake, in vivo digestibility, NIR spectroscopy)
Sažetak
Cilj ovog rada je prikazati stanje spektroskopije u bliskom infracrvenom području (NIR spektroskopije) kao tehnologije za procjenu ad libitum konzumacije suhe tvari (ST) i organske tvari (OT) te in vivo probavljivosti ST, OT i OT u ST (D-vrijednosti) voluminozne krme. U usporedbi s provedbom skupih, radno zahtjevnih i dugotrajnih bioloških istraživanja radi utvrđivanja ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme, NIR spektroskopija je brza, fizikalna, nedestruktivna, multianalitička i eklološki prihvatljiva metoda koja može dati precizne i točne rezultate uz minimalnu ili nikakvu pripremu uzoraka. Biološki se parametri teže procijenjuju NIR spektroskopijom u odnosu na kemijske parametre voluminozne krme radi varijacija između životinja, a posljedično pogrešaka u procjeni reakcija životinja na određenu hranidbu i hranu te činjenice da se niti jedan biološki parametar ne može utvrditi u kemijskom laboratoriju s visokom razinom točnosti. Prikazani kalibracijski modeli su prihvatljive razine pouzdanosti procjene ad libitum konzumacije i in vivo probavljivosti voluminozne krme prema utvrđenim koeficijentima determinacije (R2) (0, 7-0, 9 i 0, 47-0, 98 respektivno), standardnim greškama kalibracije (SEC) (4, 28-6, 89 i 0, 01-1, 69 respektivno), standardnim greškama unakrsne validacije (SECV) (4, 53-7, 92 i 0, 02-2, 15 respektivno) te standardnim greškama procjene (SEP) (5, 42-9, 59 i 0, 026-5, 7 respektivno). Ovo istraživanje potvrđuje potencijal NIR spektroskopije za procjenu ad libitum konzumacije ST i OT voluminozne krme i in vivo probavljivosti ST, OT i D-vrijednosti voluminozne krme.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Andreja Babić-Banaszak
(autor)
Nataša Pintić Pukec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts