Pregled bibliografske jedinice broj: 1076883
Utjecaj sezone na sastav masnih kiselina u mlijeku krava pasmine Jersey
Utjecaj sezone na sastav masnih kiselina u mlijeku krava pasmine Jersey, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076883 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sezone na sastav masnih kiselina u mlijeku
krava pasmine Jersey
(The effect of season on the fatty acid profile
Jersey milk)
Autori
Petrović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.07
Godina
2020
Stranica
37
Mentor
Kelava Ugarković, Nikolina
Ključne riječi
mlijeko, sastav masnih kiselina, sezona, hranidba, Jersey pasmina
(milk, fatty acid composition, season, ration, Jersey breed)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi sadržaj i sastav masnih kiselina u mlijeku krava pasmine Jersey kao i utjecaj sezonskim promjenama u hranidbi na iste. Prikupljeni su skupni uzorci mlijeka iz laktofriza tijekom godine dana. Tijekom laktacije krave su dobivale tri obroka: stajski - TMR obrok baziran na sjenaži lucerne, prijelazni - krave su boravile pola dana na ispaši i pola dana u staji te pašni - krave su između jutarnje i večernje mužnje boravile na ispaši. Prosječan udio mliječne masti u Jersey mlijeku iznosio je 5, 74%, udio proteina 3, 92%, a udio bezmasne suhe tvari 9, 39%. U ovom istraživanju je utvrđen značajan utjecaj sezonskih promjena u hranidbi na sastav masnih kiselina u mlijeku krava Jersey pasmine. Tijekom pašne sezone u mlijeku je utvrđen značajno (p<0, 05) manji udio palmitinske kiseline kao i manju ukupni udio zasićenih masnih kiselina u odnosu na stajsku sezonu. Ujedno, pašno mlijeko imalo je veći udio jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)