Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1076866

Evaluacija longitudinalne studije ˝stav o funkcionalnoj hrani˝


Klapan, Andrea
Evaluacija longitudinalne studije ˝stav o funkcionalnoj hrani˝, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1076866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Evaluacija longitudinalne studije ˝stav o funkcionalnoj hrani˝
(Evaluation of the longitudinal study "functional food attitude")

Autori
Klapan, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2020

Stranica
36

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
bioaktivne tvari, funkcionalna hrana, longitudinalna istraživanja
(bioactive substances, functional foods, longitudinal studies)

Sažetak
Funkcionalna hrana je ona hrana koja ima dodatnu fiziološku korist koja nadilazi samo udovoljavanje osnovne prehrambene potrebe čovjeka. Cilj ovog završnog rada je bio istražiti koliko se promijenio stav ljudi o funkcionalnoj hrani u razmaku od osam godina. Rezultati upitnika koji su provedeni u 2008. godini te akademskoj 2016/17. godini pokazuju da se poznavanje pojma funkcionalna hrana i zanimanje za funkcionalnu hranu drastično promijenilo u vremenskom periodu od osam godina. 2008. godine tek 35, 7% ispitanika je mislilo da je funkcionalna hrana ona koja pomaže očuvanju zdravlja dok akademske 2016/17. godine njih 75, 4%. Upitnici koji su provedeni 2008. godine i akademske 2016/17. godine nisu pokazali značajne razlike u mjestu kupovanja funkcionalne hrane pa je tako u oba upitnika najviše ispitanika odgovorilo da funkcionalnu hranu kupuje u supermarketima. Ispitanici u 2008. godini su kao funkcionalne isticali uglavnom mliječne proizvode (59, 9 %) dok u istraživanju provedenom akademske 2016/17. godine ispitanici isticali voće i povrće (70, 3 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Klapan, Andrea
Evaluacija longitudinalne studije ˝stav o funkcionalnoj hrani˝, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Klapan, A. (2020) 'Evaluacija longitudinalne studije ˝stav o funkcionalnoj hrani˝', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Klapan, Andrea}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {bioaktivne tvari, funkcionalna hrana, longitudinalna istra\v{z}ivanja}, title = {Evaluacija longitudinalne studije \H{}stav o funkcionalnoj hrani\H{}}, keyword = {bioaktivne tvari, funkcionalna hrana, longitudinalna istra\v{z}ivanja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Klapan, Andrea}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {bioactive substances, functional foods, longitudinal studies}, title = {Evaluation of the longitudinal study "functional food attitude"}, keyword = {bioactive substances, functional foods, longitudinal studies}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font