Pregled bibliografske jedinice broj: 1076858
Uloga vina u zaštiti zdravlja
Uloga vina u zaštiti zdravlja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga vina u zaštiti zdravlja
(Wine and its role in health maintenace)
Autori
Franceković, Paula
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
22
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
vino, vino i zdravlje, mišljenje stručnjaka, protektivna uloga
(wine, wine and health, experts opinion, protective aspects of wine)
Sažetak
Vino je kompleksna namirnica prisutna od samih početaka ljudske civilizacije. Ljudi su oduvijek intuitivno znali za njegove pozitivne učinke na zdravlje, a moderna znanost ih potvrđuje, posebice od otkrića fitokemikalija kojima se pripisuju zdravstvene dobrobiti vina. Smatra se da najbolje učinke ima crveno vino konzumirano u sklopu mediteranske prehrane, a Hrvatska je zemlja dijelom mediteranskog podneblja. Cilj ovog rada je pregled novijih saznanja o povezanosti vina i zdravlja te utjecajima vina pozivajući se na mišljenje hrvatskih stručnjaka o vinu. Pregledom važnije literature može se zaključiti kako umjerena konzumacija vina nije samo pogodno za ljudsko zdravlje nego i za marketinško pozicioniranje Hrvatske u EU kao zemlje s dugotrajnom kulturom proizvodnje vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)