Pregled bibliografske jedinice broj: 1076857
Modeliranje i optimiranje u LCHF prehrani
Modeliranje i optimiranje u LCHF prehrani, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modeliranje i optimiranje u LCHF prehrani
(Modeling and optimization in LCHF diet)
Autori
Vuković, Gabriela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
Izrada jelovnika, LCHF dijeta, LINDO, optimiranje
(Creating diet, LCHF diet, LINDO, optimisation)
Sažetak
Optimiranje predstavlja traženje najpovoljnijeg rješenja nekog problema, te je u ovom radu primijenjeno u planiranju jelovnika prateći smjernice prehrane s niskom udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti (Low Carb High Fat, LCHF) koja u zadnje vrijeme postaje sve popularnija za redukciju tjelesne mase, ali i postizanje niza ostalih zdravstvenih učinaka. Cilj ovog rada bio je uklopiti u dnevni jelovnik, koji se sastoji od 3 obroka i 1 međuobroka, prehrambene smjernice i preporuke za osobu koja želi smanjiti tjelesnu masu. Za optimiranje jelovnika korišteno je 12 varijabli koje predstavljaju 3 doručka, 3 ručka, 3 međuobroka i 3 večere. Primjenom linearnog optimiranja, koristeći program LINDO, tražena su odgovarajuća rješenja koja će zadovoljavati sve parametre prema smjernicama za prehranu (dnevni unos masti 65- 75 %, ugljikohidrata 5-15 % te proteina 15-20 %) i minimum energije kao funkciju cilja. Optimiranjem su dobivena ukupno 7 jelovnika s minimalnom količinom energije i udjelima makronutrijenata koja odgovaraju LCHF prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)