Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1076855

ANALIZA KONZUMACIJE RIBE


Bakir, Lara
ANALIZA KONZUMACIJE RIBE, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1076855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANALIZA KONZUMACIJE RIBE
(Analysis of fish consumption)

Autori
Bakir, Lara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2018

Stranica
23

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
mediteranski obrazac prehrane, omega-3, pravilna prehrana, riba
(fish, Mediterranean diet, omega-3, proper diet)

Sažetak
Pravilna prehrana podrazumijeva umjeren, raznolik i uravnotežen unos svih hranjivih tvari koje su neophodne za održavanje optimalnog zdravlja. Najbolji primjer jest mediteranski obrazac prehrane koji je bogat cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem i ribom. Riba je iznimno bogata kvalitetnim proteinima, vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama koje štite od bolesti srca i krvnih žila. Stoga je provedena studija koja je istražila unos slatkovodne i morske ribe među 427 ribara u Republici Hrvatskoj, kao i njihovo mišljenje o tome koja riba sadrži najviše omega-3 masnih kiselina. Rezultati studije su pokazali da je unos ribe niži ili jednak minimalnoj preporučenoj vrijednosti. Ispitanici s priobalja konzumiraju više ribe od ispitanika s kontinenta, također više preferiraju morsku ribu u odnosu na slatkovodnu. Unatoč tome, ispitanici u obje regije većinom su dali mišljenje kako najviše omega-3 masnih kiselina sadrži skuša.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bakir, Lara
ANALIZA KONZUMACIJE RIBE, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bakir, L. (2018) 'ANALIZA KONZUMACIJE RIBE', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakir, Lara}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {mediteranski obrazac prehrane, omega-3, pravilna prehrana, riba}, title = {ANALIZA KONZUMACIJE RIBE}, keyword = {mediteranski obrazac prehrane, omega-3, pravilna prehrana, riba}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakir, Lara}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {fish, Mediterranean diet, omega-3, proper diet}, title = {Analysis of fish consumption}, keyword = {fish, Mediterranean diet, omega-3, proper diet}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font