Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1076854

Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani


Balorda, Patricia
Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1076854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani
(The analysis of data obtained from a questionnaire about functional foods)

Autori
Balorda, Patricia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2018

Stranica
27

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
funkcionalna hrana, mladi potrošači, percepcija potrošača, upitnik
(functional foods, young consumers, consumer perception, questionnaire)

Sažetak
Funkcionalna hrana je bilo koja modificirana hrana ili sastojak hrane koji može pružiti zdravstvene koristi uz tradicionalne nutrijente koje sadrži. Cilj ovog rada bio je istražiti percepciju mladih potrošača o funkcionalnoj hrani i utjecaj socio-demografskih čimbenika na učestalost, mjesto kupnje i vrstu funkcionalne hrane. U istraživanju je sudjelovalo 78 ispitanika, dobi od 19 do 23 godine, od čega je 83% žena i 17% muškaraca. Rezultati pokazuju da je većina ispitanika (91%) upoznata s pojmom funkcionalne hrane te da je uglavnom definiraju kao hranu koja pomaže očuvanju zdravlja. Najviše ispitanika kupuje funkcionalnu hranu s vremena na vrijeme u supermarketima te najčešće kupuju voće i povrće. Većina ispitanika nije spremna platiti više za funkcionalnu hranu (65%). Mjesečna primanja imaju važnu ulogu u učestalosti kupnje i duljini konzumacije funkcionalne hrane. Ispitanici stariji od 20 godina uglavnom funkcionalnu hranu konzumiraju s vremena na vrijeme dok je većina ispitanika mlađih od 20 godina konzumira redovito.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Balorda, Patricia
Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Balorda, P. (2018) 'Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Balorda, Patricia}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {funkcionalna hrana, mladi potro\v{s}a\v{c}i, percepcija potro\v{s}a\v{c}a, upitnik}, title = {Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani}, keyword = {funkcionalna hrana, mladi potro\v{s}a\v{c}i, percepcija potro\v{s}a\v{c}a, upitnik}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Balorda, Patricia}, year = {2018}, pages = {27}, keywords = {functional foods, young consumers, consumer perception, questionnaire}, title = {The analysis of data obtained from a questionnaire about functional foods}, keyword = {functional foods, young consumers, consumer perception, questionnaire}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font