Pregled bibliografske jedinice broj: 1076854
Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani
Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza podataka upitnika o funkcionalnoj hrani
(The analysis of data obtained from a questionnaire
about functional foods)
Autori
Balorda, Patricia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
funkcionalna hrana, mladi potrošači, percepcija potrošača, upitnik
(functional foods, young consumers, consumer perception, questionnaire)
Sažetak
Funkcionalna hrana je bilo koja modificirana hrana ili sastojak hrane koji može pružiti zdravstvene koristi uz tradicionalne nutrijente koje sadrži. Cilj ovog rada bio je istražiti percepciju mladih potrošača o funkcionalnoj hrani i utjecaj socio-demografskih čimbenika na učestalost, mjesto kupnje i vrstu funkcionalne hrane. U istraživanju je sudjelovalo 78 ispitanika, dobi od 19 do 23 godine, od čega je 83% žena i 17% muškaraca. Rezultati pokazuju da je većina ispitanika (91%) upoznata s pojmom funkcionalne hrane te da je uglavnom definiraju kao hranu koja pomaže očuvanju zdravlja. Najviše ispitanika kupuje funkcionalnu hranu s vremena na vrijeme u supermarketima te najčešće kupuju voće i povrće. Većina ispitanika nije spremna platiti više za funkcionalnu hranu (65%). Mjesečna primanja imaju važnu ulogu u učestalosti kupnje i duljini konzumacije funkcionalne hrane. Ispitanici stariji od 20 godina uglavnom funkcionalnu hranu konzumiraju s vremena na vrijeme dok je većina ispitanika mlađih od 20 godina konzumira redovito.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)