Pregled bibliografske jedinice broj: 1076844
Učinkovitost prehrambene edukacije te evaluacija antropometrijskih i kliničkih obilježja pacijenata oboljelih od šećerne bolesti tipa 2
Učinkovitost prehrambene edukacije te evaluacija antropometrijskih i kliničkih obilježja pacijenata oboljelih od šećerne bolesti tipa 2, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost prehrambene edukacije te evaluacija
antropometrijskih i kliničkih obilježja
pacijenata oboljelih od šećerne bolesti tipa 2
(Effectiveness of nutrition education and
evaluation of antropometric and clinical
characteristics of patients with diabetes type 2)
Autori
Jerončić, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2019
Stranica
63
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Neposredni voditelj
Martinis, Irena
Ključne riječi
šećerna bolest tipa 2, edukacija, HbA1c, glukoza u plazmi, Dnevna bolnica
(Diabetes type 2, education, HbA1C, plasma glucose, Daily hospital)
Sažetak
Šećerna bolest jedna je od najčešćih kroničnih, nezaraznih bolesti, a zbog progresivnog tijeka predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem. Liječenje bolesti usmjereno je na otklanjanje simptoma hiperglikemije i smanjenje komplikacija šećerne bolesti kako bi se bolesnicima osigurao što kvalitetniji život. Cilj istraživanja bio je utvrditi učinkovitost petodnevne prehrambene edukacije u Dnevnoj bolnici Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu te evaluirati promjene antropometrijskih i kliničkih obilježja pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2. U istraživanju je sudjelovalo 148 ispitanika oboljelih od šećerne bolesti tipa 2. Analiza Upitnika pokazala je statistički značaju razliku (p<0, 05) između odgovora ulaznog i izlaznog Upitnika. Svi ispitanici neovisno o spolu pokazali su bolju regulaciju šećerne bolesti nakon treće kontrole nego na samom početku istraživanja budući da se povećao broj ispitanika koji je zadovoljio kriterije HbA1c ≤ 6, 5 % i GUP ≤ 7 mmol/L, čemu je pridonijela i edukacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb