Pregled bibliografske jedinice broj: 1076842
PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA KAO KONTAMINANTA HRANE
PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA KAO KONTAMINANTA HRANE, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA
KAO KONTAMINANTA HRANE
(APPLICATION OF NIR SPECTROSCOPY IN GLUTEN
DETECTION AS A CONTAMINANT IN FOOD)
Autori
Radman, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.07
Godina
2018
Stranica
65
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Neposredni voditelj
Jurina, Tamara
Ključne riječi
NIR spektroskopija, gluten, pšenično brašno, kukuruz, riža
(NIR spectroscopy, gluten, wheat flour, corn, rice)
Sažetak
Kada je riječ o kontaminaciji hrane, kontaminacija glutenom posebno dolazi do izražaja. Kontaminirana može biti i hrana koja prirodno ne sadrži gluten, pa čak i hrana s oznakom „bez glutena“. Zbog zaštite zdravlja osoba koje ne smiju konzumirati gluten, od iznimne je važnosti određivanje i pravilno označavanje bezglutenske hrane. Cilj ovog rada bio je ispitati primjenu NIR spektroskopije u detekciji glutena u riži, rižinom i kukuruznom brašnu te kukuruznoj krupici. U tu svrhu korištene su dvije vrste pšeničnih brašna i dodavane u hranu u postotku od 5% do 30%. Pripremljene su tri vrste uzoraka, a svi uzorci mjereni su u rasponu valnih duljina od 904 nm do 1699 nm. NIR spektroskopija je kombinirana s analizom glavnih komponenta (PCA) koja je korištena za otkrivanje sličnosti i razlika između uzoraka. U svrhu razvijanja modela predikcije postotka brašna u uzorcima, korištena je linearna regresija te je dobiveno 9 primjenjivih modela s koeficijentom determinacije iznad 0, 9. Nadalje, praćena je vodljivost i ukupne otopljene tvari (TDS) kako bi se istražile razlike u uzorcima. Svi uzorci, osim kombinacije kukuruznog i oštrog brašna, pokazali su linearni rast vodljivosti i TDS-a povećanjem postotka brašna. Da bi se utvrdio sadržaj glutena u pšeničnim brašnima i uzorcima, sadržaj vlažnog glutena određen je metodom ručnog ispiranja, a sadržaj suhog glutena sušenjem vlažnog glutena. Svjetlosna mikroskopija korištena je za određivanje veličine i oblika čestica u korištenim sirovinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb