Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1076842

PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA KAO KONTAMINANTA HRANE


Radman, Marija
PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA KAO KONTAMINANTA HRANE, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1076842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA KAO KONTAMINANTA HRANE
(APPLICATION OF NIR SPECTROSCOPY IN GLUTEN DETECTION AS A CONTAMINANT IN FOOD)

Autori
Radman, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.07

Godina
2018

Stranica
65

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Neposredni voditelj
Jurina, Tamara

Ključne riječi
NIR spektroskopija, gluten, pšenično brašno, kukuruz, riža
(NIR spectroscopy, gluten, wheat flour, corn, rice)

Sažetak
Kada je riječ o kontaminaciji hrane, kontaminacija glutenom posebno dolazi do izražaja. Kontaminirana može biti i hrana koja prirodno ne sadrži gluten, pa čak i hrana s oznakom „bez glutena“. Zbog zaštite zdravlja osoba koje ne smiju konzumirati gluten, od iznimne je važnosti određivanje i pravilno označavanje bezglutenske hrane. Cilj ovog rada bio je ispitati primjenu NIR spektroskopije u detekciji glutena u riži, rižinom i kukuruznom brašnu te kukuruznoj krupici. U tu svrhu korištene su dvije vrste pšeničnih brašna i dodavane u hranu u postotku od 5% do 30%. Pripremljene su tri vrste uzoraka, a svi uzorci mjereni su u rasponu valnih duljina od 904 nm do 1699 nm. NIR spektroskopija je kombinirana s analizom glavnih komponenta (PCA) koja je korištena za otkrivanje sličnosti i razlika između uzoraka. U svrhu razvijanja modela predikcije postotka brašna u uzorcima, korištena je linearna regresija te je dobiveno 9 primjenjivih modela s koeficijentom determinacije iznad 0, 9. Nadalje, praćena je vodljivost i ukupne otopljene tvari (TDS) kako bi se istražile razlike u uzorcima. Svi uzorci, osim kombinacije kukuruznog i oštrog brašna, pokazali su linearni rast vodljivosti i TDS-a povećanjem postotka brašna. Da bi se utvrdio sadržaj glutena u pšeničnim brašnima i uzorcima, sadržaj vlažnog glutena određen je metodom ručnog ispiranja, a sadržaj suhog glutena sušenjem vlažnog glutena. Svjetlosna mikroskopija korištena je za određivanje veličine i oblika čestica u korištenim sirovinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tamara Jurina (mentor)

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radman, Marija
PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA KAO KONTAMINANTA HRANE, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Radman, M. (2018) 'PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA KAO KONTAMINANTA HRANE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radman, Marija}, year = {2018}, pages = {65}, keywords = {NIR spektroskopija, gluten, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, kukuruz, ri\v{z}a}, title = {PRIMJENA NIR SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI GLUTENA KAO KONTAMINANTA HRANE}, keyword = {NIR spektroskopija, gluten, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, kukuruz, ri\v{z}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radman, Marija}, year = {2018}, pages = {65}, keywords = {NIR spectroscopy, gluten, wheat flour, corn, rice}, title = {APPLICATION OF NIR SPECTROSCOPY IN GLUTEN DETECTION AS A CONTAMINANT IN FOOD}, keyword = {NIR spectroscopy, gluten, wheat flour, corn, rice}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font