Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1076765

OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLOŠKI AKTIVNIH KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE


Kušen, Matea
OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLOŠKI AKTIVNIH KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1076765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLOŠKI AKTIVNIH KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE
(OPTIMIZING THE CONDITIONS OF EXTRACTS OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPONENTS COMPONENTS FROM OLIVE LEAF)

Autori
Kušen, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.09

Godina
2017

Stranica
78

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ;

Neposredni voditelj
Jurinjak Tušek, Ana

Ključne riječi
list masline, polifenoli, antioksidansi, ekstrakcija
(olive leaf, polyphenols, antioxidants, extraction)

Sažetak
Listovi masline (Olea europea L.) su potencijalni izvor biološki atkivnih spojeva, a posebice polifenolnih spojeva . U ovom radu provedene su tri različite ekstrakcije: klasična ekstrakcija, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima te ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima i ultrazvukom. Provedena je analiza utjecaja temperature ekstrakcije, vremena ekstrakcije, brzine miješanja, veličine čestica, snage mikrovalova te snage ultrazvuka na učinkovitost ekstrakcija. Ekstraktima su određena fizikalna svojstva (vodljivost, TDS, pH, suha tvar) te kemijska svojstva (ukupni polifenoli i antioksidacijska aktivnost pomoću ABTS, DPPH i FRAP metode). Primjenom metode odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti za provedbu sve tri vrste ekstrakcije te je provedena analiza korelacija i analiza osnovnih komponenata na prikupljenom skupu podataka. Provedeno je optimiranje uvjeta ekstrakcije biološki aktivnih komponenata iz lista masline postupkom klasične ekstrakcije, ekstrakcije potpomognute mikrovalovima te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima i ultrazvukom. Razvijeni su također modeli lokalne linearne regresije za predviđanje fizikalnih i kemijskih karakteristika pripremljenih ekstrakata na temelju različitih procesnih uvjeta ekstrakcije.Rezultati pokazuju da optimalni uvijeti za ekstrakciju polifenola te antioksidacijsku aktivnost se razlikuju ovisno o korištenoj metode ekstrakcije. Modeli lokalne linearne regresije za predviđanje fizikalnih i kemijskih svojstava vodenih ekstrakata lista masline pokazuje na temelju koeficijenta determinacije da razvijeni model nije pouzdan za predviđanje svih analiziranih varijabli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kušen, Matea
OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLOŠKI AKTIVNIH KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kušen, M. (2017) 'OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLOŠKI AKTIVNIH KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{s}en, Matea}, year = {2017}, pages = {78}, keywords = {list masline, polifenoli, antioksidansi, ekstrakcija}, title = {OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLO\v{S}KI AKTIVNIH KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE}, keyword = {list masline, polifenoli, antioksidansi, ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{s}en, Matea}, year = {2017}, pages = {78}, keywords = {olive leaf, polyphenols, antioxidants, extraction}, title = {OPTIMIZING THE CONDITIONS OF EXTRACTS OF BIOLOGICALLY ACTIVE COMPONENTS COMPONENTS FROM OLIVE LEAF}, keyword = {olive leaf, polyphenols, antioxidants, extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font