Pregled bibliografske jedinice broj: 1076765
OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLOŠKI AKTIVNIH KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE
OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLOŠKI AKTIVNIH KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
OPTIMIRANJE UVJETA EKSTRAKCIJE BIOLOŠKI AKTIVNIH
KOMPONENTA IZ LISTA MASLINE
(OPTIMIZING THE CONDITIONS OF EXTRACTS OF
BIOLOGICALLY ACTIVE COMPONENTS COMPONENTS FROM
OLIVE LEAF)
Autori
Kušen, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2017
Stranica
78
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ;
Neposredni voditelj
Jurinjak Tušek, Ana
Ključne riječi
list masline, polifenoli, antioksidansi, ekstrakcija
(olive leaf, polyphenols, antioxidants, extraction)
Sažetak
Listovi masline (Olea europea L.) su potencijalni izvor biološki atkivnih spojeva, a posebice polifenolnih spojeva . U ovom radu provedene su tri različite ekstrakcije: klasična ekstrakcija, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima te ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima i ultrazvukom. Provedena je analiza utjecaja temperature ekstrakcije, vremena ekstrakcije, brzine miješanja, veličine čestica, snage mikrovalova te snage ultrazvuka na učinkovitost ekstrakcija. Ekstraktima su određena fizikalna svojstva (vodljivost, TDS, pH, suha tvar) te kemijska svojstva (ukupni polifenoli i antioksidacijska aktivnost pomoću ABTS, DPPH i FRAP metode). Primjenom metode odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti za provedbu sve tri vrste ekstrakcije te je provedena analiza korelacija i analiza osnovnih komponenata na prikupljenom skupu podataka. Provedeno je optimiranje uvjeta ekstrakcije biološki aktivnih komponenata iz lista masline postupkom klasične ekstrakcije, ekstrakcije potpomognute mikrovalovima te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima i ultrazvukom. Razvijeni su također modeli lokalne linearne regresije za predviđanje fizikalnih i kemijskih karakteristika pripremljenih ekstrakata na temelju različitih procesnih uvjeta ekstrakcije.Rezultati pokazuju da optimalni uvijeti za ekstrakciju polifenola te antioksidacijsku aktivnost se razlikuju ovisno o korištenoj metode ekstrakcije. Modeli lokalne linearne regresije za predviđanje fizikalnih i kemijskih svojstava vodenih ekstrakata lista masline pokazuje na temelju koeficijenta determinacije da razvijeni model nije pouzdan za predviđanje svih analiziranih varijabli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb