Pregled bibliografske jedinice broj: 1076761
Model učestalosti konzumiranja zajutraka kod školske djece i njihove navike
Model učestalosti konzumiranja zajutraka kod školske djece i njihove navike, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Model učestalosti konzumiranja zajutraka kod
školske djece i njihove navike
(Frequency models of breakfast consummation of
school children and their habits)
Autori
Frkonja, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.06
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
zajutrak, upitnik, osnovna škola, prehrambene navike
(breakfast, questionnaire, elementary school, eating habits)
Sažetak
Zajutrak je prvi obrok u danu i važan za djecu budući da im daje energiju za početak dana, poboljšava njihovo učenje i ponašanje, a njegova redovita konzumacija pomaže u kontroli tjelesne mase. Djeca u dobi od 9. godina već samostalno odlučuju hoće li, i što će konzumirati za zajutrak te u svrhu uvida u trenutno stanje, učestalosti konzumiranja zajutraka i njihovih prehrambenih navika, proveden je upitnik među učenicima trećih razreda jedne osnovne škole u Zagrebačkoj županiji (n=62). Rezultati upitnika pokazuju da više od 20 % ispitane djece ne konzumira svakodnevno zajutrak, iako svi smatraju da je on iznimno važan. Za zajutrak najčešće konzumiraju pahuljice s mlijekom, ali je važno da one nisu procesirane i zaslađene, jer na taj način predstavljaju namirnicu bogatu kalorijama s malom nutritivnom vrijednošću. Na temelju rezultata ovog upitnika može se zaključiti kako je nužno educirati roditelje i djecu o važnosti konzumiranja zajutraka kao i o pravilnim prehrambenim navikama vezanih uz odabir namirnica za zajutrak i njegovu jednostavnu pripremu. Djeca u ranom djetinjstvu stječu životne navike i način ponašanja te je edukacija u toj dobi nužna radi prevencije pretilosti i svakako s naglaskom na multidisciplinarni pristup koji uključuje promicanje pravilne prehrane, poticanje tjelesne aktivnosti i usvajanje zdravog načina života.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)