Pregled bibliografske jedinice broj: 1076514
Mikoriza u vinogradarskoj proizvodnji
Mikoriza u vinogradarskoj proizvodnji // Glasnik zaštite bilja, 4 (2020), 4; 26-30 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1076514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikoriza u vinogradarskoj proizvodnji
(Mycorrhiza in viticulture)
Autori
Osrečak, Mirela ; Jeromel, Ana ; Puhelek, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Anić, Marina ; Huzanić, Nera ; Karoglan, Marko
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 4
(2020), 4;
26-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
vinova loza, mikoriza, prinos, kvaliteta gožđa
(grapevine, mycorrhiza, yield, grape quality)
Sažetak
Mikorizne gljive žive u simbiozi s korijenom viših biljaka, pa tako i vinove loze. Tijekom zajedničkog suživota, mikorizne gljive pomažu biljci u stjecanju vode i mineralnih hranjivih tvari iz tla, dobivajući za uzvrat produkte fotosinteze od biljke. Mikoriza igra ključnu ulogu u ciklusu hranjivih tvari u ekosustavu, a također štiti biljku od stresa u okolišu i povećava otpornost biljaka na štetnike i bolesti. Mikorizne gljive također povećavaju toleranciju na nepovoljne uvjete tla. Štoviše, mikoriza je kod inokuliranih trsova vinove loze znatno povećala prinos i poboljšala kvalitetu grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Puhelek
(autor)
Mirela Osrečak
(autor)
Marko Karoglan
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Marina Anić
(autor)