Pregled bibliografske jedinice broj: 1076500
Zeleni orasi
Zeleni orasi // Zeleni orasi
Opatija, Hrvatska, 2020. (predavanje, nije recenziran, ostalo, stručni)
CROSBI ID: 1076500 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zeleni orasi
(Green walnuts)
Autori
Drvodelić, Damir ; Vuković, Marko ; Tomislav Jemrić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, ostalo, stručni
Skup
Zeleni orasi
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 30.08.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Orah ; Lješnjak ; Voćnjaci ; Razmnožavanje ; Cijepljenje ; Sadnja
(walnut ; hazel ; orchards ; propagation ; grafting ; planting)
Sažetak
Prezentacija obuhvaća tri glavne cjeline a to su: razmnožavanje i sadnja, ekološki uzgoj oraha i lješnjaka i prerada oraha i lješnjaka. Objašnjeni su osnovni pojmovi i načini vezani za razmnožavanje biljaka a detaljno je objašnjeno razmnožavanje (spolno i nespolno) oraha i lijeske. U drugom dijelu predavanja, objašnjena je morfologija i fiziologija oraha i lijeske, sortimenti, ekološka proizvodnja, izbor terena i tla, rezidba, formiranje uzgojnog oblika, rezidba u rodu, gnojidba, održavanje tla u nasadu, suzbijanje korijenovih izdanaka i zaštita oraha i lijeske. U trećem dijelu predavanja naglasak je stavljen na preradu oraha i lješnjaka, građu plodova, kemijski sastav oraha i lješnjaka, važne faze rasta ploda oraha, zrelost ploda oraha, utjecaj klimatskih čimbenika na zrelost oraha, zrelost lješnjaka, berba, čišćenje i sortiranje, sušenje, kombinacija sušenja i radio valova, čuvanje, sortiranje i pakiranje, kriteriji za sortiranje oraha, kvarenje oraha i lješnjaka, štetnici oraha i lješnjaka u voćnjaku i skladištu te kvarenje ploda djelovanjem mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije,
Agronomski fakultet, Zagreb