Pregled bibliografske jedinice broj: 1075738
Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije
Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1075738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s
područja Krapinsko-zagorske županije
(Physicochemical properties of black locust honey
from the area of krapina – zagorje county)
Autori
Krog, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Bubalo, Dragan
Ključne riječi
Krapinsko-zagorska županija, bagremov med, botaničko podrijetlo, fizikalno-kemijski parametri
(Krapina-Zagorje County, black locust honey, botanical origin, physicochemical parameters)
Sažetak
Područje Krapinsko-zagorske županije jedinstveno je područje s obzirom na bagremove sastojine na razini RH. Stoga je cilj rada bio utvrditi botaničko podrijetlo i fizikalno- kemijske parametre uzoraka bagremova meda s različitih lokaliteta, kao i utvrditi korelacije između uniflornosti meda s električnom provodnošću i pH vrijednošću. U uzorcima meda je utvrđeno botaničko podrijetlo, udio vode, električna provodnost, pH vrijednosti i sadržaj hidroksimetilfurfurala. Raspon uniflornosti se kretao 24 - 80%. Statistički značajno niža vrijednost električne provodnosti je bila utvrđena u uzorcima meda iz 2016. (0, 15 mS/cm) u odnosu na one iz 2017. (0, 19 mS/cm). U uzorcima meda iz 2016. godine je bilo utvrđeno statistički značajno više (4, 98 mg/kg) HMF-a u odnosu na one iz 2017. godine (3, 69 mg/kg). Između uniflornosti i pH vrijednosti meda je bila utvrđena srednje jaka pozitivna korelacija (r=0, 36), a između električne provodnosti i uniflornosti meda srednje jaka negativna korelacija (r=-0, 47).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)