Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1075738

Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije


Krog, Martina
Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1075738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije
(Physicochemical properties of black locust honey from the area of krapina – zagorje county)

Autori
Krog, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
31

Mentor
Bubalo, Dragan

Ključne riječi
Krapinsko-zagorska županija, bagremov med, botaničko podrijetlo, fizikalno-kemijski parametri
(Krapina-Zagorje County, black locust honey, botanical origin, physicochemical parameters)

Sažetak
Područje Krapinsko-zagorske županije jedinstveno je područje s obzirom na bagremove sastojine na razini RH. Stoga je cilj rada bio utvrditi botaničko podrijetlo i fizikalno- kemijske parametre uzoraka bagremova meda s različitih lokaliteta, kao i utvrditi korelacije između uniflornosti meda s električnom provodnošću i pH vrijednošću. U uzorcima meda je utvrđeno botaničko podrijetlo, udio vode, električna provodnost, pH vrijednosti i sadržaj hidroksimetilfurfurala. Raspon uniflornosti se kretao 24 - 80%. Statistički značajno niža vrijednost električne provodnosti je bila utvrđena u uzorcima meda iz 2016. (0, 15 mS/cm) u odnosu na one iz 2017. (0, 19 mS/cm). U uzorcima meda iz 2016. godine je bilo utvrđeno statistički značajno više (4, 98 mg/kg) HMF-a u odnosu na one iz 2017. godine (3, 69 mg/kg). Između uniflornosti i pH vrijednosti meda je bila utvrđena srednje jaka pozitivna korelacija (r=0, 36), a između električne provodnosti i uniflornosti meda srednje jaka negativna korelacija (r=-0, 47).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dragan Bubalo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krog, Martina
Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Krog, M. (2019) 'Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s područja Krapinsko-zagorske županije', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krog, Martina}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {Krapinsko-zagorska \v{z}upanija, bagremov med, botani\v{c}ko podrijetlo, fizikalno-kemijski parametri}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva bagremova meda s podru\v{c}ja Krapinsko-zagorske \v{z}upanije}, keyword = {Krapinsko-zagorska \v{z}upanija, bagremov med, botani\v{c}ko podrijetlo, fizikalno-kemijski parametri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krog, Martina}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {Krapina-Zagorje County, black locust honey, botanical origin, physicochemical parameters}, title = {Physicochemical properties of black locust honey from the area of krapina – zagorje county}, keyword = {Krapina-Zagorje County, black locust honey, botanical origin, physicochemical parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font