Pregled bibliografske jedinice broj: 107536
Utjecaj okoliša na životinje
Utjecaj okoliša na životinje, 1999., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 107536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj okoliša na životinje
(The environemnt effects on livestock)
Autori
Nakić, Viktor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
1999
Stranica
54
Mentor
Vučemilo, Marija
Ključne riječi
okoliš; životinje; temperatura; vlaga zraka; strujanje zraka.
(environment; livestock; temperature; humidity; draft)
Sažetak
Životinjski organizam je pod stalnim utjecajem okoline, prilagođava joj se ali istodobno djeluje na nju, iz čega se vidi uzajamna povezanost životinja i okoliša. Okolišni čimbenici, u užem smislu, koji određuju kakvoću stajske mikroklime su temperatura, vlaga zraka, izmjena zraka, osvjetljenost ; te mikroorganizmi, prašina, ugljični dioksid, amonijak i metan u stajskom zraku. Svi ti elementi stajske mikroklime moraju biti u odgovarajućim granicama, da bi se životinje osjećale udobno, a ujedno i davale najbolje rezultate u svojoj proizvodnji. Domaće životinje moraju stalno održavati tjelesnu temperaturu u određenim granicama to jest održavati ravnotežu između topline koju stvaraju ili primaju iz okoliša i topline koju gube u okoliš. Toplina se gubi radijacijom, konvekcijom, kondukcijom i isparavanjem, dok se toplina stvara uzimanjem hrane i stvaranjem masnih naslaga kao pričuvne energije, te drugim aktivnostima same životinje. Visoka i niska vlažnost zraka uz neprimjerenu temperaturu izaziva stres kod životinja, te ujedno poremeti njene obrambene sposobnosti. Strujanje zraka pri visokim temperaturama pomaže životinji da se osjeća udobno, ali pri nižim temperaturama pojačan propuh može samo štetiti životinji. Važnu ulogu u kontroli termoregulacije ima površina tijela životinje sa svojim prirodnim svojstvima. Svaka životinjska vrsta, ali i svaka dobna skupina unutar vrste imaju svoje zahtjeve za udobnosti. To može biti jako uski raspon, kao kod jednodnevnih pilića ili prasadi, ili to može biti relativno širok raspon, kao kod odraslih goveda. Međutim kako se danas sve gleda koliko je što isplativo, tako se ekonomski ne isplati držati životinje u toj "termokomfornoj zoni". Važno je životinje držati cijelo vrijeme u "termoneutralnoj zoni" u kojoj ne postoje posebni metabolički zahtjevi za životinje i to je ekonomičnije. Kad se životinje nađu izvan te zone nastaje određeni odgovor na tu promjenu, povećano ili smanjeno uzimanje hrane što će se odraziti kao povećani troškovi ili gubitak u prirastu i tovu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA