Pregled bibliografske jedinice broj: 1074523
Utjecaj primjene enzima na sastav voćnog vina od aronije (Aronia melanocarpa)
Utjecaj primjene enzima na sastav voćnog vina od aronije (Aronia melanocarpa), 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1074523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene enzima na sastav voćnog vina od
aronije (Aronia melanocarpa)
(Effect of enzyme application on the composition of
chokeberry fruit wine (Aronia melanocarpa))
Autori
Vujić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2019
Stranica
24
Mentor
Ana-Marija Jagatić Korenika
Ključne riječi
aronija, maceracija, pektolitički enzimi, polifenoli, voćno vino
(Aronia, fruit wine, maceration, pectolytic enzymes, polyphenols)
Sažetak
Voćna vina su prehrambeni proizvodi dobiveni fermentacijom soka ili masulja od različitih voćnih vrsta. Voćno vino dobiveno od plodova aronije ujedno je i funkcionalna hrana zbog značajnog antioksidativnog potencijala koji proizlazi iz visoke koncentracije polifenolnih spojeva. Antioksidansi su spojevi koje usporavaju proces oksidacije te na taj način usporavaju i proces starenja. Istraživanjem će se utvrditi učinak maceracije i primjene pektolitičkih enzima na osnovne fizikalno- kemijske parametre i koncentraciju ukupnih i pojedinačnih polifenola u vinu od aronije utvrđenih pomoću spektrofotometra i tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)