Pregled bibliografske jedinice broj: 1074114
UTJECAJ GROŽĐANIH POLIFENOLA I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST NA KARCINOM DEBELOG CRIJEVA IN VITRO
UTJECAJ GROŽĐANIH POLIFENOLA I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST NA KARCINOM DEBELOG CRIJEVA IN VITRO, 2020., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 1074114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ GROŽĐANIH POLIFENOLA I NJIHOVA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST NA KARCINOM DEBELOG CRIJEVA IN VITRO
(Effect of grape polyphenols and their antioxidant activity on colon cancer in vitro)
Autori
Pešut, Ena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
28.07
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Mišković Špoljarić, Katarina
Ključne riječi
peroksidaza, superoksid dismutaza, kolorektalni karcinom, grožđani trop
(peroxidase, superoxide dismutase, colorectal cancer, grape pomace)
Sažetak
Uvod: Polifenoli su sekundarni metaboliti biljaka koji sudjeluju u obrani organizma od ultraljubičastog zračenja, oksidacijskog stresa, agresije patogena te imaju ulogu u prevenciji degenerativnih bolesti. Nastaju kao derivati fenilalanina s aromatskim prstenom ili hidroksilnom skupinom. Polifenoli su zastupljeni u ljudskoj prehrani te njihovi zdravstveni učinci ovise o konzumiranoj količini i bioraspoloživosti. Cilj: Ciljevi ovog istraživanja su bili ispitati i pratiti aktivnost peroksidaze i superoksid dismutaze na staničnim linijama tretiranim ekstraktima grožđanog tropa in vitro. Materijali i metode: Za provođenje istraživanja upotrijebljeno je pet uzoraka dobivenih iz različitih sorta grožđa u koncentraciji 0, 25 mg/mL. Stanice su uzgojene u standardnim uvjetima kultivacije uz visoku vlažnost atmosfere u DMEM HG mediju. Nakon što su stanice izložene 24 h tretmanu grožđanog tropa, primijenjene su metode Abcamovog eseja za kolorimetrijsko određivanje aktivnosti peroksidaze i superoksid dismutaze. Rezultati: Grožđani tropovi su pokazali nisku aktivnost peroksidaze na SW620 staničnoj liniji, dok nešto višu aktivnost nakon tretmana GT1 i GT2 na CaCo-2 stanicama. Aktivnost SOD-a na CaCo-2 se povećala nakon tretmana s GT2, GT3 i GT4. Na SW620 stanicama se stopa inhibicije SOD-a smanjila u nizu: GT3 > GT5 > GT2 > GT4. Tretmani s GT3 i GT4 su pokazali najveće povećanje aktivnosti SOD-a. Zaključak: Grožđani trop djelomično povećava aktivnost peroksidaze i superoksidne dismutaze na staničnim linijama CaCo-2 i SW620 in vitro. Grožđani tropovi Cabarnet suvignona i Frankovke najviše povećavaju aktivnost SOD-a, dok Merlot i Cabarnet suvignon aktivnost peroksidaza. Aktivnost enzima je različita s obzirom na sortu grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek