Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1073919

Utvrđivanje patvorenja pčelinjeg voska pomoću fizikalno-kemijskih parametara


Horg, Mateja
Utvrđivanje patvorenja pčelinjeg voska pomoću fizikalno-kemijskih parametara, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1073919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje patvorenja pčelinjeg voska pomoću fizikalno-kemijskih parametara
(Determination of beeswax adulteration using physico-chemical parameters)

Autori
Horg, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.07

Godina
2020

Stranica
43

Mentor
Svečnjak, Lidija

Ključne riječi
pčelinji vosak ; patvorenje ; parafin ; stearinska kiselina ; fizikalno-kemijski parametri
(beeswax ; adulteration ; paraffin ; stearic acid ; physico-chemical parameters)

Sažetak
Patvorenje pčelinjeg voska predstavlja rastući problem suvremenog pčelarstva diljem svijeta. Dodavanjem patvorina mijenja se sastav i kakvoća pčelinjeg voska, a time i njegova fizikalno- kemijska svojstva. Cilj je ovog rada bio utvrditi tip i intenzitet promjena fizikalno-kemijskih svojstava patvorenog pčelinjeg voska u ovisnosti o različitoj razini patvorenja parafinom i stearinskom kiselinom, te pouzdanost primjene fizikalno-kemijskih parametara za utvrđivanje udjela patvorina u pčelinjem vosku. Rezultati istraživanja pokazali su kako određivanje saponifikacijskog i esterskog broja ne može poslužiti u svrhu utvrđivanja autentičnosti pčelinjeg voska, dok kiselinski broj pokazuje mjernu pouzdanost (R2=0, 996 za parafin ; R2=0, 9997 za stearinsku kiselinu). Temeljem rezultata analize specifične težine, utvrđeno je kako radi neznatnih razlika u vrijednostima između pčelinjeg voska i parafina / stearinske kiseline te njihovih smjesa, ovaj parametar nije pouzdan za utvrđivanje patvorenja, a točka tališta može poslužiti samo kao indikacija patvorenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Svečnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horg, Mateja
Utvrđivanje patvorenja pčelinjeg voska pomoću fizikalno-kemijskih parametara, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Horg, M. (2020) 'Utvrđivanje patvorenja pčelinjeg voska pomoću fizikalno-kemijskih parametara', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horg, Mateja}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {p\v{c}elinji vosak, patvorenje, parafin, stearinska kiselina, fizikalno-kemijski parametri}, title = {Utvr\djivanje patvorenja p\v{c}elinjeg voska pomo\'{c}u fizikalno-kemijskih parametara}, keyword = {p\v{c}elinji vosak, patvorenje, parafin, stearinska kiselina, fizikalno-kemijski parametri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horg, Mateja}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {beeswax, adulteration, paraffin, stearic acid, physico-chemical parameters}, title = {Determination of beeswax adulteration using physico-chemical parameters}, keyword = {beeswax, adulteration, paraffin, stearic acid, physico-chemical parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font