Pregled bibliografske jedinice broj: 1073859
Tvrdi sirevi - najsnažniji i najotmjeniji među sirevima
Tvrdi sirevi - najsnažniji i najotmjeniji među sirevima, 2020. (popularni rad).
CROSBI ID: 1073859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tvrdi sirevi - najsnažniji i najotmjeniji među
sirevima
(Hard type cheeses)
Autori
Tudor Kalit, Milna
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja 1 (31)
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2020
Ključne riječi
tvrdi sirevi
(hard cheeses)
Sažetak
Kod tvrdih sireva zrenje traje minimalno 2 mjeseca pri čemu se odvijaju biokemijske reakcije na brojnim molekulama u sastavu sira – poznato je da mlijeko i mliječni proizvodi sadrže preko 2000 različitih molekula u svom sastavu. Neskromno se može reći da je upravo zrenje odgovorno što se tvrdi sir naziva kraljem među sirevima jer osim što tijekom tih reakcija nastaju aromatske tvari koje su odgovorne za punoću okusa i arome sira, nastaju i spojevi za koje je poznato da imaju biološki aktivan učinak na zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija