Pregled bibliografske jedinice broj: 1073316
Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života oboljelih
Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života oboljelih, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1073316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj migrene na prehranu i kvalitetu života
oboljelih
(The impact of migraine on the nutrition diet and
quality of patients life)
Autori
Šagovac, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2020
Stranica
48
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
liječenje ; magnezij ; migrena ; prehrana ; vitamini
(diet ; magnesium ; migraine ; treatment ; vitamins)
Sažetak
Tema ovog diplomskog rada bila je istražiti i proučiti utjecaj migrene na prehrambene navike oboljelih. Odnosno, koje to prehrambene namirnice i sastojci hrane mogu utjecati na pojavu, intenzitet te duljinu trajanja migrenskih napadaja. Istraživanje se provodilo putem anketnog upitnika koji je sadržavao 21 pitanje. Ukupno 579 ispitanika (96, 9 % žena ; 3, 1 % muškaraca) je ispunilo upitnik u cijelosti u dobnim skupinama od 20-60 godina. Kod 97, 6 % ispitanika je utvrđeno da migrena značajno narušava kvalitetu života. 80, 1 % ispitanika ovog istraživanja koristi neku vrstu lijekova protiv migrene, dok 32, 1 % koristi neki oblik terapije u svrhu liječenja migrene, a 47, 8 % koristi neki oblik suplementacije. 45, 1 % ispitanika navodi da im pojedine namirnice i sastojci hrane uzrokuju migrenu, a 21, 8 % oboljelih navodi da pojedine namirnice i sastojci hrane imaju ublažavajuće učinke ili čak u potpunosti uklanjaju pojavu migrene. Rezultati ovog istraživanja dokazali su važnost uvođenja pravilne prehrane u svrhu prevencije i liječenja migrene.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija