Pregled bibliografske jedinice broj: 1073308
Fizikalno-kemijske značajke dizajniranih i konvencionalnih jaja
Fizikalno-kemijske značajke dizajniranih i konvencionalnih jaja // Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja" / Šubarić, D. ; Jašić, M. (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Prehramveno-tehnološki Osijek i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 76-76 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1073308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske značajke dizajniranih i konvencionalnih jaja
(Physico-chemical characteristics of designed and conventional eggs)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Hanžek, Danica ; Grčević, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa "Hranom do zdravlja"
/ Šubarić, D. ; Jašić, M. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Prehramveno-tehnološki Osijek i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 76-76
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup "Hranom do zdravlja"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nesilice, dizajnirano jaje, Haugh jedinice, pH, TBARS
(laying hens, designed egg, Haugh units, pH, TBARS)
Sažetak
U radu je korišteno 120 nesilica provenijencije Tetra SL, podijeljenih u dvije pokusne skupine (K i P) sa 60 nesilica po skupini (12 ponavljanja po 5 nesilica). Kontrolna skupina konzumirala je standardnu smjesu dok su nesilice pokusne skupine dobivale modificiranu smjesu u koju je dodano 5% mješavine ulja, 0, 5 mg/kg organskog selena, 200 mg/kg luteina i 200 mg/kg vitamina E. Za obradu rezultata korišten je statistički program SAS (SAS Institute Inc., 2000). Rezultati su obrađeni statističkom višefaktorijelnom analizom varijance, a razlike su testirane testom po Scheffe-u. Korišteni hranidbeni tretmani u pokusu nisu imali značajnog utjecaja na masu jaja i osnovnih dijelova u jajima (P>0, 05). Statistički značajan utjecaj hranidbenog tretmana utvrđen je kod udjela bjelanjka i ljuske u jajima (P<0, 01). Kod pokazatelja kvalitete jaja utvrđen je utjecaj hranidbenog tretmana na vrijednosti Haugh units (HU), boje žumanjka i pH bjelanjka. Dizajnirana jaja u odnosu na konvencionalna jaja imala su veće vrijednosti HU (83, 99 vs 80, 81 ; P=0, 042) i intenzivniju boju žumanjka (14, 38 vs 8, 70 ; P<0, 01), te pH vrijednosti bjelanjka (8, 39 vs 8, 67 ; P=0, 007). Hranidbeni tretmani i vrijeme čuvanja jaja nisu značajno utjecali na oksidaciju lipida u žumanjcima jaja (P>0, 05). Istraživanja su obavljena u okviru projekta „Obogaćivanje konzumnih jaja funkcionalnim sastojcima“.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA