Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1073269

Utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana na udjel vlakana u tretiranim uzorcima ljusaka heljde


Prodanović, Ana-Marija
Utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana na udjel vlakana u tretiranim uzorcima ljusaka heljde, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1073269 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana na udjel vlakana u tretiranim uzorcima ljusaka heljde
(Effect of cryomilling and enzymatic treatment on the content of dietary fiber in treated samples of buckwheat hulls)

Autori
Prodanović, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2020

Stranica
49

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
ljuske heljde ; kriomljevenje ; vlakna ; enzimski tretman ; kapacitet zadržavanja vode
(buckwheat hulls ; cryomilling ; dietary fiber ; enzymatic treatment ; water retention capacity)

Sažetak
U ovom radu ispitan je utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana celulazom i hemicelulazom na udjel netopljivih vlakana, vlakana topljivih u vodi, a netopljivih u 78 %-tnom etanolu i vlakana topljivih u vodi i u 78 %-tnom etanolu u uzorcima ljusaka heljde te utjecaj kriomljevenja na kapacitet zadržavanja vode. Kriomljevenje je provedeno u trajanju od 8 minuta ili u ciklusima po 8 minuta do postizanja veličine čestica < 56 µm. Enzimski tretman proveden je u trajanju od 1, 4 i 8 sati, uz dodatak 0, 1 % ili 1 % enzima. Rezultati su pokazali da interakcija veličine čestica ljusaka heljde, vremena enzimskog tretmana i udjela dodanih enzima značajno utječe na udjel topljivih i netopljivih vlakana. Optimalnim se pokazalo usitnjavanje uzorka na veličinu čestica < 56 µm te enzimski tretman tijekom jednog sata uz dodatak 1 % enzima, pri čemu je celulaza značajnije utjecala na povećanje udjela topljivih vlakana. Kriomljevenje i enzimski tretman nisu imali statistički značajan utjecaj na kapacitet zadržavanja vode tretiranog uzorka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prodanović, Ana-Marija
Utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana na udjel vlakana u tretiranim uzorcima ljusaka heljde, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Prodanović, A. (2020) 'Utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana na udjel vlakana u tretiranim uzorcima ljusaka heljde', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prodanovi\'{c}, Ana-Marija}, year = {2020}, pages = {49}, keywords = {ljuske heljde, kriomljevenje, vlakna, enzimski tretman, kapacitet zadr\v{z}avanja vode}, title = {Utjecaj kriomljevenja i enzimskog tretmana na udjel vlakana u tretiranim uzorcima ljusaka heljde}, keyword = {ljuske heljde, kriomljevenje, vlakna, enzimski tretman, kapacitet zadr\v{z}avanja vode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prodanovi\'{c}, Ana-Marija}, year = {2020}, pages = {49}, keywords = {buckwheat hulls, cryomilling, dietary fiber, enzymatic treatment, water retention capacity}, title = {Effect of cryomilling and enzymatic treatment on the content of dietary fiber in treated samples of buckwheat hulls}, keyword = {buckwheat hulls, cryomilling, dietary fiber, enzymatic treatment, water retention capacity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font