Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072987

Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera


Zelić, Ana; Kralik, Zlata; Kralik, Gordana
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera // Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, M. ; Matin, A. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 65-65 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1072987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera
(The effect of microalgae in feed on the omega-3 fatty acid content in broiler meat)

Autori
Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, M. ; Matin, A. - Zagreb : Krmiva, 2018, 65-65

Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
mikroalge, hrana, pileće meso, DHA, EPA
(microalgae, feed, broiler meat, DHA, EPA)

Sažetak
Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva, a njegova prednost u odnosu na ostale vrste mesa je u povoljnom nutritivnom sastavu i nižoj cijeni. Korištenjem funkcionalnih sastojaka u hrani peradi, moguće je proizvesti meso s povećanim sadržajem funkcionalnih sastojaka koje ima pozitivan benefit za ljudsko zdravlje. Funkcionalni sastojci u peradarskim proizvodima su omega-3 masne kiseline i antioksidanti (selen, lutein, zeaksantin, vitamin E, vitamin A). Izvori omega-3 masnih kiselina u hrani peradi su biljna ulja i riblje ulje, a u novije vrijeme sve više u uporabi su mikroalge. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA) i eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnost za peradarsku proizvodnju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikrolagi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih LC-PUFA n-3. Cilj rada je prikazati mogućnosti obogaćivanja mesa peradi omega-3 masnim kiselinama dodatkom mikroalgi u smjese za tov pilića.

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju:

Zelić, Ana; Kralik, Zlata; Kralik, Gordana
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera // Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, M. ; Matin, A. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 65-65 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Zelić, A., Kralik, Z. & Kralik, G. (2018) Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera. U: Modrić, M. & Matin, A. (ur.)Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018.
@article{article, author = {Zeli\'{c}, Ana and Kralik, Zlata and Kralik, Gordana}, year = {2018}, pages = {65-65}, keywords = {mikroalge, hrana, pile\'{c}e meso, DHA, EPA}, title = {Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadr\v{z}aj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera}, keyword = {mikroalge, hrana, pile\'{c}e meso, DHA, EPA}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zeli\'{c}, Ana and Kralik, Zlata and Kralik, Gordana}, year = {2018}, pages = {65-65}, keywords = {microalgae, feed, broiler meat, DHA, EPA}, title = {The effect of microalgae in feed on the omega-3 fatty acid content in broiler meat}, keyword = {microalgae, feed, broiler meat, DHA, EPA}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font