Pregled bibliografske jedinice broj: 1072987
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera // Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modrić, M. ; Matin, A. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 65-65 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1072987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodataka mikroalgi u hranu na sadržaj omega-3 masnih kiselina u mesu brojlera
(The effect of microalgae in feed on the omega-3 fatty acid content in broiler meat)
Autori
Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018
/ Modrić, M. ; Matin, A. - Zagreb : Krmiva, 2018, 65-65
Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikroalge, hrana, pileće meso, DHA, EPA
(microalgae, feed, broiler meat, DHA, EPA)
Sažetak
Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva, a njegova prednost u odnosu na ostale vrste mesa je u povoljnom nutritivnom sastavu i nižoj cijeni. Korištenjem funkcionalnih sastojaka u hrani peradi, moguće je proizvesti meso s povećanim sadržajem funkcionalnih sastojaka koje ima pozitivan benefit za ljudsko zdravlje. Funkcionalni sastojci u peradarskim proizvodima su omega-3 masne kiseline i antioksidanti (selen, lutein, zeaksantin, vitamin E, vitamin A). Izvori omega-3 masnih kiselina u hrani peradi su biljna ulja i riblje ulje, a u novije vrijeme sve više u uporabi su mikroalge. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA) i eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnost za peradarsku proizvodnju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikrolagi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih LC-PUFA n-3. Cilj rada je prikazati mogućnosti obogaćivanja mesa peradi omega-3 masnim kiselinama dodatkom mikroalgi u smjese za tov pilića.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA