Pregled bibliografske jedinice broj: 1072982
Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima
Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima // Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modsrić, M. ; Matin, A. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 42-43 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1072982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima
(Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs
Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs
Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Hanžek, Danica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018
/ Modsrić, M. ; Matin, A. - Zagreb : Krmiva, 2018, 42-43
Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
profil masnih kiselina, n-3 PUFA, svježa jaja, termička obrada
(fatty acid profile, n-3 PUFA, fresh eggs, thermal processing)
Sažetak
Jaja su kvalitativna animalna namirnica koju ljudi često i rado konzumiraju. Njihova kvaliteta ovisi o raznim čimbenicima od kojih je vrlo bitan sastav hrane, a modificiranje sastava obroka – izbor različitih izvora masti utječe na profil masnih kiselina u žumanjcima jaja. U radu se komparira profil FA n-3 jaja s konvencionalnim jajima, kao i sadržaj FA u svježim i kuhanim n-3 jajima. Postavlja se pitanje da li su vjerodostojne vrijednosti koje se odnose na svježa jaja prilikom izračuna dnevne konzumacije pojedinih FA. Naša istraživanja pokazala su da su n-3 jaja značajno bogatija s n-3 PUFA (ALA, EPA i DHA). Omega-3 jaja sadržavala su 5, 78%, a konvencionalna 0, 82% n-3 PUFA u ukupnim masnim kiselinama. Udio masnih kiselina u n-3 jajima je sljedeći: SFA 31, 44%, MUFA 42, 75%, n-6 PUFA 20, 03%, a u konvencionalnim jajima: SFA 34, 34%, MUFA 45, 22% i n-6 PUFA 19, 62%. Omjer n-6/n-3 PUFA kod n-3 jaja u našem radu iznosi 3, 47, a u konvencionalnim jajima 23, 77. Poželjnim se smatra uži omjer, a neki autori preporučuju da taj omjer ne prelazi 5-6. Komparacija profila FA u svježim i termički obrađenim jajima (kuhanim 10 min na 950C) pokazuju da postoje razlike u sadržaju pojedinih FA, ali one nisu statistički značajne (P>0, 05). Ovi pokazatelji, kao i rezultati nekih drugih autora, objašnjavaju opravdanim izračun i prikaz konzumacije FA u svježim jajima, što je također i naš zaključak.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA