Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072982

Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima


Kralik, Gordana; Kralik, Zlata; Grčević, Manuela; Hanžek, Danica
Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima // Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modsrić, M. ; Matin, A. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 42-43 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1072982 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima
(Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs)

Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Grčević, Manuela ; Hanžek, Danica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modsrić, M. ; Matin, A. - Zagreb : Krmiva, 2018, 42-43

Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
profil masnih kiselina, n-3 PUFA, svježa jaja, termička obrada
(fatty acid profile, n-3 PUFA, fresh eggs, thermal processing)

Sažetak
Jaja su kvalitativna animalna namirnica koju ljudi često i rado konzumiraju. Njihova kvaliteta ovisi o raznim čimbenicima od kojih je vrlo bitan sastav hrane, a modificiranje sastava obroka – izbor različitih izvora masti utječe na profil masnih kiselina u žumanjcima jaja. U radu se komparira profil FA n-3 jaja s konvencionalnim jajima, kao i sadržaj FA u svježim i kuhanim n-3 jajima. Postavlja se pitanje da li su vjerodostojne vrijednosti koje se odnose na svježa jaja prilikom izračuna dnevne konzumacije pojedinih FA. Naša istraživanja pokazala su da su n-3 jaja značajno bogatija s n-3 PUFA (ALA, EPA i DHA). Omega-3 jaja sadržavala su 5, 78%, a konvencionalna 0, 82% n-3 PUFA u ukupnim masnim kiselinama. Udio masnih kiselina u n-3 jajima je sljedeći: SFA 31, 44%, MUFA 42, 75%, n-6 PUFA 20, 03%, a u konvencionalnim jajima: SFA 34, 34%, MUFA 45, 22% i n-6 PUFA 19, 62%. Omjer n-6/n-3 PUFA kod n-3 jaja u našem radu iznosi 3, 47, a u konvencionalnim jajima 23, 77. Poželjnim se smatra uži omjer, a neki autori preporučuju da taj omjer ne prelazi 5-6. Komparacija profila FA u svježim i termički obrađenim jajima (kuhanim 10 min na 950C) pokazuju da postoje razlike u sadržaju pojedinih FA, ali one nisu statistički značajne (P>0, 05). Ovi pokazatelji, kao i rezultati nekih drugih autora, objašnjavaju opravdanim izračun i prikaz konzumacije FA u svježim jajima, što je također i naš zaključak.

Izvorni jezik
Hrvatski


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Kralik, Zlata; Grčević, Manuela; Hanžek, Danica
Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima // Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 / Modsrić, M. ; Matin, A. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 42-43 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kralik, G., Kralik, Z., Grčević, M. & Hanžek, D. (2018) Kvalitativne značajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima. U: Modsrić, M. & Matin, A. (ur.)Zbornik sažetaka XXV međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2018}, pages = {42-43}, keywords = {profil masnih kiselina, n-3 PUFA, svje\v{z}a jaja, termi\v{c}ka obrada}, title = {Kvalitativne zna\v{c}ajke profila masnih kiselina u konzumnim jajima}, keyword = {profil masnih kiselina, n-3 PUFA, svje\v{z}a jaja, termi\v{c}ka obrada}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2018}, pages = {42-43}, keywords = {fatty acid profile, n-3 PUFA, fresh eggs, thermal processing}, title = {Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs Qualitative characteristics of the fatty acid profile in table eggs}, keyword = {fatty acid profile, n-3 PUFA, fresh eggs, thermal processing}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font