Pregled bibliografske jedinice broj: 1072972
Obogaćivanje konzumnih jaja s n-3 masnim kiselinama
Obogaćivanje konzumnih jaja s n-3 masnim kiselinama // Zbornik sažetaka XXVI međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2019 / Modrić, M ; Matin, A. (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2019. str. 38-38 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1072972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obogaćivanje konzumnih jaja s n-3 masnim kiselinama
(The enrichment of table eggs with n-3 fatty acids)
Autori
Kralik, Gordana ; Grčević, Manuela ; Hanžek, Danica ; Margeta, Polonca ; Kralik, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXVI međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2019
/ Modrić, M ; Matin, A. - Zagreb : Krmiva, 2019, 38-38
Skup
26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2019. - 07.06.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
jaja, mikroalga Schizochytrium limacinum, riblje ulje, n-3 PUFA
(eggs, microalga Schizochytrium limacinum, fish oil, n-3 PUFA)
Sažetak
U radu se istražuje obogaćivanje konzumnih jaja n-3 polinezasićenim masnim kiselinama kombinacijom mikroalge Schizochytrium limacinum i ribljeg ulja u smjesama za nesilice. Ukupno 120 Tetra SL nesilica podijeljeno je u tri skupine slučajnim odabirom. Hranidbeni tretmani bili su sljedeći: K-kontrola (sojino ulje), E1 (0, 5% mikroalge i 0, 5% riblje ulje) i E2 (0, 75% mikroalge i 0, 75% riblje ulje). Istraživanje je trajalo tri tjedna. Smjese su bile izbalansirane na razini 16.5% sir. proteina i 11.8 ME MJ/kg smjese. Hranidba i napajanje bili su ad libitum. Analiza jaja pokazala je da je E1 skupina sadržavala 4, 96±0, 17%, a E2 4, 23±0.97% n-3 PUFA u ukupnim masnim kiselinama. U odnosu na kontrolnu skupinu, to je povećanje za 2 puta u obje pokusne skupine. Alfa-linolenska (ALA) masna kiselina povećana je za 2, 46, odnosno 2, 23 puta, eikozapentaenska kiselina (EPA) je značajno smanjena, a dokozaheksaenska kiselina (DHA) je povećana za 1, 83 odnosno 2 puta u E1 i E2 skupinama u odnosnu na kontrolnu skupinu jaja. Jaja kontrolne skupine sadržavala su n-3 polinezasićenih masnih kiselina 169, 01 mg, E1 skupine 339, 97 mg, a E2 skupine 335, 44 mg/100 g jaja. Naše istraživanje pokazalo je da je za obogaćivanje jaja s n-3 polinezasićenim masnim kiselinama dovoljno upotrijebiti u smjesama za nesilice kombinaciju niže razine mikroalgi i ribljeg ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Zlata Kralik
(autor)
Gordana Kralik
(autor)
Manuela Košević
(autor)
Polonca Margeta
(autor)