Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072962

Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki grožđa cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.)


Butković, Dina; Broznić, Dalibor
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki grožđa cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.) // Knjiga sažetaka - SANITAS 2018 - 1. Studentski kongres zaštite zdravlja / Previšić, Iva ; Ilijanić, Valentina (ur.).
Rijeka, 2018. str. 38-38 (poster, recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1072962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki grožđa cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.)
(Antioxidant activity of oil vitamin E extract from Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc grape seeds (Vitis vinifera L.))

Autori
Butković, Dina ; Broznić, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka - SANITAS 2018 - 1. Studentski kongres zaštite zdravlja / Previšić, Iva ; Ilijanić, Valentina - Rijeka, 2018, 38-38

ISBN
978-953-7957-64-3

Skup
1. studentski kongres zaštite zdravlja - Sanitas 2018

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 13.04.2018. - 14.04.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
ulje sjemenki grožđa ; Cabernet Sauvignon ; Cabernet Franc ; vitamin E ; ekstrakcija ; nezasićene masne kiseline ; oksidacijski stres ; antioksidansi ; DPPH radikal ; antioksidativna aktivnost ; matematički modeli ; kinetika
(grape seed oil extract ; Cabernet Sauvignon ; Cabernet Franc ; vitamine E ; unsaturated fatty acids ; oxidative stress ; antioxidants ; DPPH radical ; antioxidant activity ; mathematical modelling ; kinetics)

Sažetak
Tijekom prerade grožđa i proizvodnje vina kao nusprodukt nastaju sjemenke grožđa iz kojih se ekstrakcijom dobiva ulje, značajne nutritivne vrijednosti i velikog antioksidacijskog potencijala. Biljna ulja važan su izvor tokoferola i nezasićenih masnih kiselina. Preporučeni dnevni unos vitamina E ovisi isključivo o količini nezasićenih masnih kiselina u hrani. Stoga je od velikog interesa identifikacija i kvantifikacija masnih kiselina u ulju, kao i izomera vitamina E te njegova antioksidacijska aktivnost kao jednog od vrlo značajnih prirodnih antioksidanasa. U ovom istraživanju analizirana su dva uzorka ekstrakta ulja sjemenki grožđa, sorti Cabernet Franc (CF) i Cabernet Sauvignon (CS) (Vitis Vinifera L.) s područja Republike Hrvatske (Vinogorje Feričanci). Ulja su ekstrahirana metodom ekstrakcije superkritičnim fluidom (CO2). Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti kvantificirani su pojedini izomeri vitamina E, dok je plinskom kromatografijom okarakteriziran sadržaj i udio masnih kiselina. Spektrofotometrijskom metodom s DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikalom analizirana je antioksidativna aktivnost ekstrakta vitamina E te je praćena kinetika nestanka DPPH radikala. Za analizu kinetičkih reakcija korišteno je pet matematičkih modela, tri monofazna i dva bifazna. Rezultatima je potvrđeno kako je ekstrakt ulja sjemenki grožđa dobar izvor nezasićenih masnih kiselina, prvenstveno linolne (C18:2), koja je ujedno i jedna od esencijalnih masnih kiselina. Također, antioksidativna aktivnost ekstrakta vitamin E ovisi o sadržaju i vrsti tokoferola te njihovim sinergističko-antagonističkim učincima. Uočena je i bifaznost kinetike kemijske reakcije između DPPH radikala i izomera vitamina E, koja je zasigurno povezana sa sposobnošću uklanjanja slobodnih radikala pojedinog izomera različitom brzinom. Stoga, bifazni matematički modeli bolje opisuju kinetiku nestanka radikala u odnosu na monofazne pri čemu se ističe bifazni model kinetike prvog reda. Ulje sjemenki grožđa sa svojim dokazanim antioksidativnim svojstvima i kao dobar izvor vitamina E i linolne kiseline svakako je sigurna i poželjna namirnica, koja uz svoju farmakološku primjenu, primjenu opravdano pronalazi u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
--uniri-biomed-18-155 - Razvoj novih analitičkih metoda u analizi ostataka imidakloprida i njegovih razgradnih produkata u tlima maslenika Primorsko-goranske županije (Broznić, Dalibor) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Dalibor Broznić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Butković, Dina; Broznić, Dalibor
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki grožđa cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.) // Knjiga sažetaka - SANITAS 2018 - 1. Studentski kongres zaštite zdravlja / Previšić, Iva ; Ilijanić, Valentina (ur.).
Rijeka, 2018. str. 38-38 (poster, recenziran, sažetak, ostalo)
Butković, D. & Broznić, D. (2018) Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki grožđa cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.). U: Previšić, I. & Ilijanić, V. (ur.)Knjiga sažetaka - SANITAS 2018 - 1. Studentski kongres zaštite zdravlja.
@article{article, author = {Butkovi\'{c}, Dina and Brozni\'{c}, Dalibor}, year = {2018}, pages = {38-38}, keywords = {ulje sjemenki gro\v{z}\dja, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vitamin E, ekstrakcija, nezasi\'{c}ene masne kiseline, oksidacijski stres, antioksidansi, DPPH radikal, antioksidativna aktivnost, matemati\v{c}ki modeli, kinetika}, isbn = {978-953-7957-64-3}, title = {Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki gro\v{z}\dja cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.)}, keyword = {ulje sjemenki gro\v{z}\dja, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vitamin E, ekstrakcija, nezasi\'{c}ene masne kiseline, oksidacijski stres, antioksidansi, DPPH radikal, antioksidativna aktivnost, matemati\v{c}ki modeli, kinetika}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {Butkovi\'{c}, Dina and Brozni\'{c}, Dalibor}, year = {2018}, pages = {38-38}, keywords = {grape seed oil extract, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vitamine E, unsaturated fatty acids, oxidative stress, antioxidants, DPPH radical, antioxidant activity, mathematical modelling, kinetics}, isbn = {978-953-7957-64-3}, title = {Antioxidant activity of oil vitamin E extract from Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc grape seeds (Vitis vinifera L.)}, keyword = {grape seed oil extract, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, vitamine E, unsaturated fatty acids, oxidative stress, antioxidants, DPPH radical, antioxidant activity, mathematical modelling, kinetics}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font