Pregled bibliografske jedinice broj: 1072962
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki grožđa cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.)
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki grožđa cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.) // Knjiga sažetaka - SANITAS 2018 - 1. Studentski kongres zaštite zdravlja / Previšić, Iva ; Ilijanić, Valentina (ur.).
Rijeka, 2018. str. 38-38 (poster, recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1072962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost vitamina E ekstrahiranog iz sjemenki grožđa cabernet sauvignon i cabernet franc (lat. Vitis vinifera L.)
(Antioxidant activity of oil vitamin E extract from Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc grape seeds (Vitis vinifera L.))
Autori
Butković, Dina ; Broznić, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Knjiga sažetaka - SANITAS 2018 - 1. Studentski kongres zaštite zdravlja
/ Previšić, Iva ; Ilijanić, Valentina - Rijeka, 2018, 38-38
ISBN
978-953-7957-64-3
Skup
1. studentski kongres zaštite zdravlja - Sanitas 2018
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 13.04.2018. - 14.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
ulje sjemenki grožđa ; Cabernet Sauvignon ; Cabernet Franc ; vitamin E ; ekstrakcija ; nezasićene masne kiseline ; oksidacijski stres ; antioksidansi ; DPPH radikal ; antioksidativna aktivnost ; matematički modeli ; kinetika
(grape seed oil extract ; Cabernet Sauvignon ; Cabernet Franc ; vitamine E ; unsaturated fatty acids ; oxidative stress ; antioxidants ; DPPH radical ; antioxidant activity ; mathematical modelling ; kinetics)
Sažetak
Tijekom prerade grožđa i proizvodnje vina kao nusprodukt nastaju sjemenke grožđa iz kojih se ekstrakcijom dobiva ulje, značajne nutritivne vrijednosti i velikog antioksidacijskog potencijala. Biljna ulja važan su izvor tokoferola i nezasićenih masnih kiselina. Preporučeni dnevni unos vitamina E ovisi isključivo o količini nezasićenih masnih kiselina u hrani. Stoga je od velikog interesa identifikacija i kvantifikacija masnih kiselina u ulju, kao i izomera vitamina E te njegova antioksidacijska aktivnost kao jednog od vrlo značajnih prirodnih antioksidanasa. U ovom istraživanju analizirana su dva uzorka ekstrakta ulja sjemenki grožđa, sorti Cabernet Franc (CF) i Cabernet Sauvignon (CS) (Vitis Vinifera L.) s područja Republike Hrvatske (Vinogorje Feričanci). Ulja su ekstrahirana metodom ekstrakcije superkritičnim fluidom (CO2). Tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti kvantificirani su pojedini izomeri vitamina E, dok je plinskom kromatografijom okarakteriziran sadržaj i udio masnih kiselina. Spektrofotometrijskom metodom s DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil) radikalom analizirana je antioksidativna aktivnost ekstrakta vitamina E te je praćena kinetika nestanka DPPH radikala. Za analizu kinetičkih reakcija korišteno je pet matematičkih modela, tri monofazna i dva bifazna. Rezultatima je potvrđeno kako je ekstrakt ulja sjemenki grožđa dobar izvor nezasićenih masnih kiselina, prvenstveno linolne (C18:2), koja je ujedno i jedna od esencijalnih masnih kiselina. Također, antioksidativna aktivnost ekstrakta vitamin E ovisi o sadržaju i vrsti tokoferola te njihovim sinergističko-antagonističkim učincima. Uočena je i bifaznost kinetike kemijske reakcije između DPPH radikala i izomera vitamina E, koja je zasigurno povezana sa sposobnošću uklanjanja slobodnih radikala pojedinog izomera različitom brzinom. Stoga, bifazni matematički modeli bolje opisuju kinetiku nestanka radikala u odnosu na monofazne pri čemu se ističe bifazni model kinetike prvog reda. Ulje sjemenki grožđa sa svojim dokazanim antioksidativnim svojstvima i kao dobar izvor vitamina E i linolne kiseline svakako je sigurna i poželjna namirnica, koja uz svoju farmakološku primjenu, primjenu opravdano pronalazi u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
--uniri-biomed-18-155 - Razvoj novih analitičkih metoda u analizi ostataka imidakloprida i njegovih razgradnih produkata u tlima maslenika Primorsko-goranske županije (Broznić, Dalibor) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Dalibor Broznić
(autor)