Pregled bibliografske jedinice broj: 1072835
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine // Knjiga sažetaka: SANITAS 2020 - 3. studentski kongres zaštite zdravlja / Vratović, Leana ; Pedisić, Irinea ; Previšić, Iva (ur.).
Rijeka, 2020. str. 29-29 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1072835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativni sinergizam cijeđenog soka aronije i mješavine crnog vina triju sorti grožđa s područja Bujštine
(Antioxidative synergism of the squeezed aronia juice and black wine mixtures of three grape varieties from the Bujština area)
Autori
Ela, Mijatović ; Dalibor, Broznić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka: SANITAS 2020 - 3. studentski kongres zaštite zdravlja
/ Vratović, Leana ; Pedisić, Irinea ; Previšić, Iva - Rijeka, 2020, 29-29
Skup
3. studentski kongres zaštite zdravlja - Sanitas 2020
Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 19.06.2020. - 21.06.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aronija ; crno vino ; antioksidansi ; DPPH radikal ; TEAC ; matematički modeli ; kinetika
(aronia ; red wine ; antioxidants ; DPPH radical ; TEAC ; mathematical models ; kinetics)
Sažetak
U ljudskom organizmu pronađene su brojne uloge soka aronije i crnog vina. Ovi napitci poznati su po jakom antioksidativnom učinku, kardioprotektivnom, hepatoprotektivnom, antibakterijskom te neuroprotektivnom djelovanju u kojima antioksidansi reduciraju brojne slobodne radikale koji uzrokuju veliki broj bolesti. Kinetika njihovih reakcija može se opisati matematičkim pristupom, odnosno modeliranjem pomoću jednadžbi. Ovim istraživanjem proučavan je sinergizam antioksidanasa iz soka aronije i crnog vina. Pripremljeno je pet uzoraka (ARONIJA, VINO, MIX 1, MIX 2, MIX 3) kojima se analizirala antioksidativna aktivnost uz DPPH• i TEAC test te kinetika kemijskih reakcija s tri monofazna i jednim bifaznim matematičkim modelom. Ukazano je da smjesa aronije i crnog vina u omjeru 1:1 (MIX 1), pokazuje najjači sinergizam ovih komponenti te najjači antioksidativni kapacitet u odnosu na druge mješavine. Uspoređivanjem statističkih pokazatelja, o slaganju eksperimentalnih i modelnih podataka, utvrđeno je kako bizafni model prvog reda najbolje opisuju kinetiku kemijskih reakcija DPPH• radikala i antioksidanasa, dok je najlošiji opis kinetike dao model nultog reda. Time je i dokazano postojanje dvaju vrsta antioksidanasa koji reagiraju s DPPH• radikalom različitim brzinama te uzrokuju i dvije faze reakcije. Dodatak soka aronije u crno vino uzrokuje porast njegove antioksidativne aktivnosti. Odnosno, ukoliko se priprema smjesa aronijinog soka i crnog vina, komponente moraju biti u jednakim udjelima kako bi se postigao što bolji sinergizam ovih dvaju vrsta antioksidanasa i što bolji zdravstveni učinak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--uniri-biomed-18-155 - Razvoj novih analitičkih metoda u analizi ostataka imidakloprida i njegovih razgradnih produkata u tlima maslenika Primorsko-goranske županije (Broznić, Dalibor) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Dalibor Broznić
(autor)