Pregled bibliografske jedinice broj: 1072787
Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura
Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1072787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura
(Diary products as source of probiotic cultures)
Autori
Živković, Mattea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.07
Godina
2020
Stranica
76
Mentor
Frece, Jadranka
Neposredni voditelj
Čanak, Iva
Ključne riječi
mliječni proizvodi, bakterije mliječne kiseline, starter kulture, probiotici
(diary products, lactic acid bacteria, starter cultures, probiotics)
Sažetak
Mliječni proizvodi se osim po hranjivosti i blagotvornom učinku na zdravlje potrošača, izdvajaju kao dobar izvor bakterija mliječne kiseline (BMK) s mogućom primjenom u proizvodnji novih starter kultura i probiotičkih pripravaka. Poznato je da BMK posjeduju dugu tradiciju primjene u fermentacijskim procesima kojim se dobivaju namirnice blagog okusa, ugodne arome, visoke nutritivne vrijednosti i funkcionalnih svojstava. Korištenjem BMK iz spomenutih sirovina, osigurava se njihova bolja prilagodba tehnološkom procesu i veća učinkovitost proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda. Kako bi njihova primjena uopće bila moguća, potrebno je zadovoljiti stroge selekcijske kriterije koji osiguravaju izbor soja s dobrim tehnološkim i funkcionalnim karakteristikama te sigurnog za upotrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb