Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072787

Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura


Živković, Mattea
Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1072787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura
(Diary products as source of probiotic cultures)

Autori
Živković, Mattea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.07

Godina
2020

Stranica
76

Mentor
Frece, Jadranka

Neposredni voditelj
Čanak, Iva

Ključne riječi
mliječni proizvodi, bakterije mliječne kiseline, starter kulture, probiotici
(diary products, lactic acid bacteria, starter cultures, probiotics)

Sažetak
Mliječni proizvodi se osim po hranjivosti i blagotvornom učinku na zdravlje potrošača, izdvajaju kao dobar izvor bakterija mliječne kiseline (BMK) s mogućom primjenom u proizvodnji novih starter kultura i probiotičkih pripravaka. Poznato je da BMK posjeduju dugu tradiciju primjene u fermentacijskim procesima kojim se dobivaju namirnice blagog okusa, ugodne arome, visoke nutritivne vrijednosti i funkcionalnih svojstava. Korištenjem BMK iz spomenutih sirovina, osigurava se njihova bolja prilagodba tehnološkom procesu i veća učinkovitost proizvodnje fermentiranih mliječnih proizvoda. Kako bi njihova primjena uopće bila moguća, potrebno je zadovoljiti stroge selekcijske kriterije koji osiguravaju izbor soja s dobrim tehnološkim i funkcionalnim karakteristikama te sigurnog za upotrebu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)

Avatar Url Iva Čanak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Živković, Mattea
Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Živković, M. (2020) 'Mliječni proizvodi kao izvor probiotičkih kultura', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Mattea}, year = {2020}, pages = {76}, keywords = {mlije\v{c}ni proizvodi, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, starter kulture, probiotici}, title = {Mlije\v{c}ni proizvodi kao izvor probioti\v{c}kih kultura}, keyword = {mlije\v{c}ni proizvodi, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, starter kulture, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Mattea}, year = {2020}, pages = {76}, keywords = {diary products, lactic acid bacteria, starter cultures, probiotics}, title = {Diary products as source of probiotic cultures}, keyword = {diary products, lactic acid bacteria, starter cultures, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font