Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072769

Leguminoze kao važan izvor proteina


Vučemilo, Nera
Leguminoze kao važan izvor proteina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1072769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Leguminoze kao važan izvor proteina
(Legumes as Important Sources of Proteins)

Autori
Vučemilo, Nera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2020

Stranica
20

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
leguminoze ; proteini ; minerali ; glikemijski indeks ; prevencija bolesti
(legumes ; proteins ; minerals ; glycemic indeks ; disease prevention)

Sažetak
Mahunarke su cijenjene u cijelom svijetu kao održiva i jeftina alternativa mesa i mesnih prerađevina. Mahunarke su nutritivno vrijedne pružajući visoko kvalitetne proteine (20-45 %), esencijalne aminokiseline, kompleksne ugljikohidrate (± 60 %) i prehrambena vlakna (5- 37 %). Mahunarke imaju nizak udio masti i ne sadrže kolesterol. Kada su u pitanju vitamini i minerali, svakako treba istaknuti sadržaj željeza, kalcija, magnezija, kalija i cinka. Zatim su tu vitamini B-kompleksa, osobito folna kiselina. Ono što je još uistinu impresivno je sadržaj fitokemikalija u mahunarkama. Samo neke od važnijih uključuju izoflavone koji štite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma te saponini i fitosteroli koji pomažu sniziti razinu kolesterola u krvi. Istraživanje je pokazalo da većina bioaktivnih spojeva u mahunarkama posjeduje antioksidativna svojstva. Zbog njihovog sastava, mahunarke su privlačne potrošačima koji vode brigu o zdravlju, celijakičarima i dijabetičarima kao i potrošačima koji brinu o tjelesnoj masi. Važno je napomenuti da su leguminoze namirnice s niskim glikemijskim indeksom (GI). Drugim riječima, namirnice sa niskim GI ne uzrokuju nagle i dugotrajne skokove glukoze u krvi i prehrana bogata ovakvim namirnicama pomaže u očuvanju stabilne i niske razine glukoze u krvi. Prehrana koja obiluje hranom niskog ili umjerenog GI može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 kao i pretilosti. Predmet istraživanja ovog rada odnosi se na analizu leguminoza kao važnog izvora proteina i minerala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Vučemilo, Nera
Leguminoze kao važan izvor proteina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vučemilo, N. (2020) 'Leguminoze kao važan izvor proteina', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}emilo, Nera}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {leguminoze, proteini, minerali, glikemijski indeks, prevencija bolesti}, title = {Leguminoze kao va\v{z}an izvor proteina}, keyword = {leguminoze, proteini, minerali, glikemijski indeks, prevencija bolesti}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}emilo, Nera}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {legumes, proteins, minerals, glycemic indeks, disease prevention}, title = {Legumes as Important Sources of Proteins}, keyword = {legumes, proteins, minerals, glycemic indeks, disease prevention}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font