Pregled bibliografske jedinice broj: 1072769
Leguminoze kao važan izvor proteina
Leguminoze kao važan izvor proteina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1072769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Leguminoze kao važan izvor proteina
(Legumes as Important Sources of Proteins)
Autori
Vučemilo, Nera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2020
Stranica
20
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
leguminoze ; proteini ; minerali ; glikemijski indeks ; prevencija bolesti
(legumes ; proteins ; minerals ; glycemic indeks ; disease prevention)
Sažetak
Mahunarke su cijenjene u cijelom svijetu kao održiva i jeftina alternativa mesa i mesnih prerađevina. Mahunarke su nutritivno vrijedne pružajući visoko kvalitetne proteine (20-45 %), esencijalne aminokiseline, kompleksne ugljikohidrate (± 60 %) i prehrambena vlakna (5- 37 %). Mahunarke imaju nizak udio masti i ne sadrže kolesterol. Kada su u pitanju vitamini i minerali, svakako treba istaknuti sadržaj željeza, kalcija, magnezija, kalija i cinka. Zatim su tu vitamini B-kompleksa, osobito folna kiselina. Ono što je još uistinu impresivno je sadržaj fitokemikalija u mahunarkama. Samo neke od važnijih uključuju izoflavone koji štite od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma te saponini i fitosteroli koji pomažu sniziti razinu kolesterola u krvi. Istraživanje je pokazalo da većina bioaktivnih spojeva u mahunarkama posjeduje antioksidativna svojstva. Zbog njihovog sastava, mahunarke su privlačne potrošačima koji vode brigu o zdravlju, celijakičarima i dijabetičarima kao i potrošačima koji brinu o tjelesnoj masi. Važno je napomenuti da su leguminoze namirnice s niskim glikemijskim indeksom (GI). Drugim riječima, namirnice sa niskim GI ne uzrokuju nagle i dugotrajne skokove glukoze u krvi i prehrana bogata ovakvim namirnicama pomaže u očuvanju stabilne i niske razine glukoze u krvi. Prehrana koja obiluje hranom niskog ili umjerenog GI može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 kao i pretilosti. Predmet istraživanja ovog rada odnosi se na analizu leguminoza kao važnog izvora proteina i minerala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam