Pregled bibliografske jedinice broj: 1072486
Trava iva - neiskorišteni funkcionalni potencijal tradicionalne biljne vrste Teucrium montanum L.
Trava iva - neiskorišteni funkcionalni potencijal tradicionalne biljne vrste Teucrium montanum L., 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1072486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trava iva - neiskorišteni funkcionalni potencijal
tradicionalne biljne vrste Teucrium montanum L.
(Mountain germander - the unused functional
potencial of Teucrium montanum L., a
traditional plant species)
Autori
Iveković, Sofija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela
Ključne riječi
ljekovite biljke ; metode ekstrakcije ; polifenoli ; terpenoidi ; Teucrium montanum
(medicinal plants ; extraction methods ; polyphenols ; terpenoids ; Teucrium montanum)
Sažetak
: Ljekovite biljke od davnina se koriste u ljudskoj prehrani i liječenju različitih bolesti, što je ponajprije rezultat njihovog bogatog bioaktivnog sastava. Trava iva (Teucrium montanum L.) je biljna vrsta iz porodice Lamiaceae koja je rasprostranjena na području Hrvatske i Mediterana, a tradicionalno se koristi za liječenje brojnih zdravstvenih tegoba zbog izraženih antioksidacijskih, protuupalnih i antimikrobnih svojstava. Cilj ovog rada je sumirati podatke o bioaktivnom sastavu i biološkoj aktivnosti trave ive. Prema dostupnim podacima T. montanum izuzetno je bogata polifenolnim spojevima, posebice flavonoidima i fenolnim kiselinama koji su zaslužni za antioksidacijsko djelovanje te terpenoidima koji su odgovorni za antimikrobno djelovanje. U radu je prezentirana i važnost uporabe tradicionalnih ljekovitih biljaka te metode prikladne za ekstrakciju bioaktivnih sastojaka ljekovitih biljaka, posebice trave ive, ali potrebna su daljnja istraživanja sastava koja bi rezultirala primjenom u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb