Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072482

Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji bioaktivnih sastojaka dobričice (Glechoma hederacea L.)


Pranjić, Daria
Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji bioaktivnih sastojaka dobričice (Glechoma hederacea L.), 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1072482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji bioaktivnih sastojaka dobričice (Glechoma hederacea L.)
(Use of conventional and innovative methods in extraction of bioactive compounds of ground ivy (Glechoma hederacea L.))

Autori
Pranjić, Daria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2020

Stranica
36

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Mandura, Ana

Ključne riječi
dobričica ; Glechoma hederacea L. ; inovativne metode ekstrakcije ; polifenolni spojevi
(ground ivy ; Glechoma hederacea L. ; innovative extraction methods ; polyphenols)

Sažetak
Dobričica (Glechoma hederacea L.) se koristi generacijama u narodnoj medicini, ali njezin bioaktivni sastav te povezanost s pozitivnim učincima na zdravlje, počeli su se istraživati unatrag nekoliko godina. Cilj ovog rada bio je, uz karakterizaciju osnovnog makromolekulskog sastava, ispitati bioaktivni, točnije polifenolni sastav dobričice koristeći konvencionalne (infuzija, dekokcija i maceracija) i inovativne (ekstrakcija superkritičnom vodom, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom i ekstrakcija visokim hidrostatskim tlakom) metode ekstrakcije. Kao najuspješnija metoda ekstrakcije, pokazala se dekokcija (100 °C, 20 min) koja je rezultirala ekstraktom s najvišim antioksidacijskim kapacitetom (ABTS: 177, 24 μmol Trolox g-1 s.tv. ; DPPH: 162, 53 μmol Trolox g-1 s.tv.) te najvišim udjelom polifenola (37, 39 mg EGK g-1 s.tv.) i hidroksicimetnih kiselina (15, 90 mg kafeinske kiseline g-1 s.tv.), s ružmarinskom kiselinom kao dominatnom fenolnom kiselinom (2001, 00 μg g-1 s.tv.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pranjić, Daria
Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji bioaktivnih sastojaka dobričice (Glechoma hederacea L.), 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pranjić, D. (2020) 'Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji bioaktivnih sastojaka dobričice (Glechoma hederacea L.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Daria}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {dobri\v{c}ica, Glechoma hederacea L., inovativne metode ekstrakcije, polifenolni spojevi}, title = {Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji bioaktivnih sastojaka dobri\v{c}ice (Glechoma hederacea L.)}, keyword = {dobri\v{c}ica, Glechoma hederacea L., inovativne metode ekstrakcije, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pranji\'{c}, Daria}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {ground ivy, Glechoma hederacea L., innovative extraction methods, polyphenols}, title = {use of conventional and innovative methods in extraction of bioactive compounds of ground ivy (Glechoma hederacea L.)}, keyword = {ground ivy, Glechoma hederacea L., innovative extraction methods, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font