Pregled bibliografske jedinice broj: 1072482
Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji bioaktivnih sastojaka dobričice (Glechoma hederacea L.)
Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji bioaktivnih sastojaka dobričice (Glechoma hederacea L.), 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1072482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena konvencionalnih i inovativnih metoda u ekstrakciji
bioaktivnih sastojaka dobričice (Glechoma hederacea L.)
(Use of conventional and innovative methods in extraction of bioactive
compounds of ground ivy (Glechoma hederacea L.))
Autori
Pranjić, Daria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Mandura, Ana
Ključne riječi
dobričica ; Glechoma hederacea L. ; inovativne metode ekstrakcije ; polifenolni spojevi
(ground ivy ; Glechoma hederacea L. ; innovative extraction methods ; polyphenols)
Sažetak
Dobričica (Glechoma hederacea L.) se koristi generacijama u narodnoj medicini, ali njezin bioaktivni sastav te povezanost s pozitivnim učincima na zdravlje, počeli su se istraživati unatrag nekoliko godina. Cilj ovog rada bio je, uz karakterizaciju osnovnog makromolekulskog sastava, ispitati bioaktivni, točnije polifenolni sastav dobričice koristeći konvencionalne (infuzija, dekokcija i maceracija) i inovativne (ekstrakcija superkritičnom vodom, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom i ekstrakcija visokim hidrostatskim tlakom) metode ekstrakcije. Kao najuspješnija metoda ekstrakcije, pokazala se dekokcija (100 °C, 20 min) koja je rezultirala ekstraktom s najvišim antioksidacijskim kapacitetom (ABTS: 177, 24 μmol Trolox g-1 s.tv. ; DPPH: 162, 53 μmol Trolox g-1 s.tv.) te najvišim udjelom polifenola (37, 39 mg EGK g-1 s.tv.) i hidroksicimetnih kiselina (15, 90 mg kafeinske kiseline g-1 s.tv.), s ružmarinskom kiselinom kao dominatnom fenolnom kiselinom (2001, 00 μg g-1 s.tv.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)