Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072478

Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva


Mikulić, Ana
Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1072478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva
(The potential of onion solid waste biomass as a source of bioactive compounds)

Autori
Mikulić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2020

Stranica
31

Mentor
Vojvodić Cebin, Aleksandra

Ključne riječi
fruktooligosaharidi ; kvercetin ; otpadna biomasa luka ; polifenoli ; valorizacija
(fructooligosaccharides ; onion waste biomass ; polyphenols ; quercetin ; valorization)

Sažetak
Sukladno povećanju proizvodnje i prerade luka (Allium cepa L.) u svijetu u posljednjem desetljeću, velika količina nastale otpadne biomase predstavlja značajne ekonomske gubitke, ali i potencijalnu ekološku štetu. Konvencionalni načini zbrinjavanja teško se primjenjuju na otpadnu biomasu luka zbog izraženog karakterističnog mirisa, velike količine vode i podložnosti razvoju patogena. S obzirom na bogat kemijski sastav, valorizacija otpadne biomase luka kao izvora različitih funkcionalnih sastojaka danas sve više dobiva na važnosti. Cilj ovoga rada je sistematično prikazati dosadašnja istraživanja na otpadnoj biomasi luka vezana uz bioaktivni sastav, načine ekstrakcije polifenolnih spojeva te njihovu važnost i ponovnu primjenu u kontekstu prehrambene industrije. Otpadna biomasa luka može se smatrati vrijednim i do danas još uvijek nedovoljno iskorištenim izvorom različitih funkcionalnih sastojaka, među kojima se ističu flavonoli – kvercetin i derivati kvercetina, zatim fruktooligosaharidi i prehrambena vlakna općenito te organo-sumporni spojevi. Zbog svog prehrambenog podrijetla te značajnih funkcionalnih karakteristika, navedeni spojevi mogu se primijeniti u kreiranju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Aleksandra Vojvodić Cebin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulić, Ana
Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mikulić, A. (2020) 'Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikuli\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {fruktooligosaharidi, kvercetin, otpadna biomasa luka, polifenoli, valorizacija}, title = {Potencijal iskori\v{s}tavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva}, keyword = {fruktooligosaharidi, kvercetin, otpadna biomasa luka, polifenoli, valorizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikuli\'{c}, Ana}, year = {2020}, pages = {31}, keywords = {fructooligosaccharides, onion waste biomass, polyphenols, quercetin, valorization}, title = {The potential of onion solid waste biomass as a source of bioactive compounds}, keyword = {fructooligosaccharides, onion waste biomass, polyphenols, quercetin, valorization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font