Pregled bibliografske jedinice broj: 1072478
Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva
Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao izvora bioaktivnih spojeva, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1072478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal iskorištavanja otpadne biomase luka kao
izvora bioaktivnih spojeva
(The potential of onion solid waste biomass as a
source of bioactive compounds)
Autori
Mikulić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
31
Mentor
Vojvodić Cebin, Aleksandra
Ključne riječi
fruktooligosaharidi ; kvercetin ; otpadna biomasa luka ; polifenoli ; valorizacija
(fructooligosaccharides ; onion waste biomass ; polyphenols ; quercetin ; valorization)
Sažetak
Sukladno povećanju proizvodnje i prerade luka (Allium cepa L.) u svijetu u posljednjem desetljeću, velika količina nastale otpadne biomase predstavlja značajne ekonomske gubitke, ali i potencijalnu ekološku štetu. Konvencionalni načini zbrinjavanja teško se primjenjuju na otpadnu biomasu luka zbog izraženog karakterističnog mirisa, velike količine vode i podložnosti razvoju patogena. S obzirom na bogat kemijski sastav, valorizacija otpadne biomase luka kao izvora različitih funkcionalnih sastojaka danas sve više dobiva na važnosti. Cilj ovoga rada je sistematično prikazati dosadašnja istraživanja na otpadnoj biomasi luka vezana uz bioaktivni sastav, načine ekstrakcije polifenolnih spojeva te njihovu važnost i ponovnu primjenu u kontekstu prehrambene industrije. Otpadna biomasa luka može se smatrati vrijednim i do danas još uvijek nedovoljno iskorištenim izvorom različitih funkcionalnih sastojaka, među kojima se ističu flavonoli – kvercetin i derivati kvercetina, zatim fruktooligosaharidi i prehrambena vlakna općenito te organo-sumporni spojevi. Zbog svog prehrambenog podrijetla te značajnih funkcionalnih karakteristika, navedeni spojevi mogu se primijeniti u kreiranju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Aleksandra Vojvodić Cebin
(mentor)